Миколаївська обласна рада
професійних спілок

ПОДОЛАННЯ ЗАРПЛАТНИХ БОРГІВ – ПЕРШОЧЕРГОВЕ ЗАВДАННЯ СОЦІАЛЬНИХ ПАРТНЕРІВ

alt

Основні права працівника стосовно виплати заробітної плати

У які строки повинна виплачуватися заробітна плата?

Відповідно до статті 115 Кодексу законів про працю України, заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів, та не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Конкретні строки виплати заробітної плати на підприємстві, в установі, організації встановлюються колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективним органом (а в разі відсутності таких органів — представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом).

У разі коли день виплати заробітної плати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, заробітна плата виплачується напередодні.

При звільненні працівника, відповідно до статті 116 Кодексу законів про працю України, виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про розмір нарахованих сум, що належатьдо виплати працівникові, його має бутиписьмово повідомлено перед виплатою зазначених сум.

Чи законно затримати виплату зарплати через необхідність здійснити інші платежі?

Відповідно до статті 15 Закону України “Про оплату праці”, оплата праці працівників підприємства здійснюються в першочерговому порядку. Всі інші платежі здійснюються підприємством після виконання зобов'язань щодо оплати праці.

Чи є компенсація за затримку заробітної плати? Що це за компенсація та в яких випадках нараховується?

У випадку порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникові надається право на компенсацію відповідно до Закону України “Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням строків їх виплати”. Виплати на користь працівників мають статус заробітної плати і в трудових, і в податкових правовідносинах.

Вина працівника в затримці виплати заробітної плати (неодержання ним заробітної плати з власної недбалості, тощо) виключає виплату компенсації.

Сума компенсації розраховується шляхом множення нарахованої, але не виплаченої працівникові заробітної плати за відповідний місяць (після утримання податків і обов'язкових платежів), на індекс інфляції за період затримки виплати.

Якщо затримана виплата заробітної плати за кілька місяців, сума компенсації розраховується на основі суми заборгованості за кожен місяць окремо.

Компенсація виплачується при затримці виплати заробітної плати на календарний місяць і більше.

Розрахунок і виплата громадянам суми компенсації провадиться у тому ж місяці, у якому здійснюється виплата заборгованості за відповідний місяць.

Підготовлено відділом з соціально-економічних питань облпрофради

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< квітня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання