Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Оплата листка непрацездатності під час простою підприємства

alt

Згідно зі ст. 34 Кодексу законів про працю України простій – це зупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами.

Порядок оплати праці за період простою встановлено ст. 113 Кодексу законів про працю України. Згідно з її нормами, період простою не з вини працівника, у тому числі на період оголошення карантину, встановленого КМУ, оплачується з розрахунку не нижче двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу).

Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон) установлено, що допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу), у разі настання в неї страхових випадків, зокрема, тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві.

Ст. 23 Закону визначено вичерпний перелік випадків, коли допомога по тимчасовій непрацездатності не надається. При цьому заборона на оплату листка непрацездатності в період простою підприємства Законом не встановлена. Крім того, в Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність, затвердженій наказом МОЗ від 13.11.2001 № 455, також відсутня заборона на видачу листка непрацездатності в період простою підприємства.

Таким чином, якщо працівник захворів у період простою підприємства, відповідно оформленого, то листок непрацездатності має бути виданий і оплачений у загальному порядку. При цьому порядок оплати листка непрацездатності не залежить від того, зобов’язаний працівник перебувати на робочому місці в період простою чи ні.

Водночас, відповідно до листа Мінсоцполітики від 31.07.2015 № 445/18/99-15, у разі якщо особа не здійснює трудову діяльність (підприємство не працює та не оформлено простій) та не нараховується заробітна плата, допомога по тимчасовій непрацездатності не надається.

Також слід пам’ятати, що відповідно до ст. 23 Закону допомога по тимчасовій непрацездатності не надається за період перебування застрахованої особи у відпустці без збереження заробітної плати, творчій відпустці, додатковій відпустці у зв’язку з навчанням.

За матеріалами сайтів http://buhgalter.com.ua, http://www.fssu.gov.ua

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< квітня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання