Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Громадський контроль профспілок за дотриманням законодавства про працю та практика судового захисту членів профспілок Миколаївською облпрофрадою за 2019 рік

Контроль за дотриманням трудового законодавства у сфері зайнятості, оплати та охорони праці на підприємствах, в установах та організаціях області, які перебувають у сфері впливу профспілок (далі – підприємства), є одним з основних напрямів роботи Миколаївської обласної ради профспілок (далі – облпрофрада).

З метою забезпечення в Миколаївській області багаторівневої системи правового захисту профспілкових та трудових прав, соціально-економічних інтересів спілчан в Миколаївській області працює 6 профспілкових юристів, 2 з яких - в облпрофраді у відділі з правової роботи: завідувач відділу та правовий інспектор праці.

В плані захисту трудових прав членів профспілок облпрофрада продовжує співпрацю з Управлінням Держпраці у Миколаївській області та Відділенням Національної служби посередництва і примирення в Миколаївській області на підставі діючих Угод про співпрацю.

У 2019 році укладено Меморандум про співробітництво у сфері охорони праці. Меморандум укладено між облпрофрадою, обласною організацією роботодавців «Промисловці та підприємці Миколаївщини», управлінням Держпраці у Миколаївській області, управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Миколаївській області та Миколаївською обласною державною адміністрацією.

З нагоди Всесвітнього дня дій за гідну працю та з метою забезпечення доступу кожного члена профспілки до кваліфікованої безоплатної правової допомоги, в тому числі адвокатської, 23 вересня 2019 року відбулося розширене засідання Президії та Молодіжної ради облпрофради, на якому було підписано Договір про співпрацю між Миколаївською обласною радою професійних спілок та Миколаївським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

14 листопада п.р. на ПрАТ «Миколаївська-ТЕЦ» відбувся перший навчальний захід в рамках вищезазначеного Договору про співпрацю на тему: «Питання реалізації і захисту прав людини з метою підвищення загального рівня правової культури та набуття працівниками необхідного рівня правових знань».

В рамках цих Угод продовжується співпраця шляхом взаємного інформування, зокрема щодо випадків несвоєчасної виплати заробітної плати, виявлення прихованої заборгованості, порушення порядку скорочення чисельності та штату працівників, порушення щодо надання основних та додаткових відпусток та інших порушень трудового законодавства. Продовжується робота в різних формах взаємодії, таких, як: навчальні семінари, «круглі столи» та перевірки підприємств.

З метою оперативного моніторингу ситуації та виявлення проблемних моментів із дотримання роботодавцями трудового законодавства на підприємствах облпрофрадою практикується закріплення працівників апарату облпрофради за членськими організаціями – обласними галузевими та первинними профспілковими організаціями.

В 2019 році облпрофрадою, в рамках здійснення громадського контролю за додержанням роботодавцем законодавства про працю, відвідано більше 20 підприємств.

Останнім часом облпрофрадою активно застосовується практика відвідування підприємств з метою надання консультаційної та методично-практичної правової допомоги. Так, з метою надання такої допомоги згідно з планом роботи облпрофради та на прохання профспілкових комітетів і роботодавців було відвідано ряд підприємств:

-База відпочинку «Южанка» Миколаївської обласної організації Всеукраїнської профспілки працівників і підприємців торгівлі, громадського харчування та послуг;

- Миколаївський академічний художній російський драматичний театр;

- Миколаївське відділення ПРАТ «ABINBEV EFES УКРАЇНА»;

-Миколаївський професійний ліцей сфери послуг;

-МУМА ДП «Укрхімтрансаміак»;

-ДП «Миколаївстандартметрологія»;

-Миколаївська філія ПАТ «Укртелеком»;

-Миколаївський геріатричний пансіонат;

-Миколаївська ЗСШ-інтернат І-ІІІ ступенів № 4 Миколаївської обласної ради;

-КЖЕП «Зоря»;

-ДП «Миколаївський авіаремонтний завод «НАРП»;

-ПП «Вікторія-8»;

-Мішково-Погорілівьська ЗОШ-інтернат І-ІІІ ступенів Миколаївської обласної ради та ін.

За результатами здійснення громадського контролю на вищезазначених підприємствах фахівцями облпрофради було надано методичну та практичну правову допомогу, а також рекомендації керівникам підприємств щодо приведення документації у відповідність до вимог діючого законодавства.

Найбільш яскравим прикладом здійснення громадського контролю  фахівцями облпрофради було у зв’язку із зверненням голови первинної профспілкової організації Вознесенського професійного аграрного ліцею до облпрофради. 27 червня п.р. здійснено повторну перевірку додержання роботодавцем законодавства про працю.

Під час здійснення громадського контролю в даному навчальному закладі було встановлено, що не всі порушення законодавства про працю, виявлені під час попередньої перевірки 11.10.2018, усунуто керівником ліцею у запропоновані строки (подання від 19.10.2018). Також, 27.06.2019 в ході перевірки наданих документів було встановлено й ряд інших порушень.

В.о. директора Вознесенського професійного аграрного ліцею було направлено подання про усунення виявлених порушень. А також направлено письмове повідомлення про виявлені факти порушення до Департаменту освіти і науки Миколаївської облдержадміністрації, що вплинуло на припинення трудових відносин з в.о. директора Вознесенського професійного аграрного ліцею.

Крім того, протягом 2019 року проведено ряд робочих зустрічей з представниками профспілкових організацій та роботодавцями: ДП «Миколаївський облавтодор»; Миколаївської профспілкової організації працівників Збройних сил України; Факультету Харківського національного університету Повітряних сил та військової частини А3767; Миколаївської дитячої музичної школи №1; Профспілки працівників морського транспорту Миколаївського морського торговельного порту, Державного Південного виробничо-технічного підприємства, комунальному підприємству Очаківської міської ради «ОЧАКІВ-СЕРВІС», Головного Територіального управління юстиції у Миколаївській області, КП ММР «Миколаївелектротранс» та ін.

В ході робочих зустрічей було обговорено стан справ на підприємствах, у тому числі: питання оплати праці та заборгованості із виплати заробітної плати; додержання норм трудового законодавства; можливостей захисту прав працівників в умовах, що склалися, та ін.

Облпрофрадою постійно проводиться робота з письмовими та усними зверненнями членів профспілок первинних профорганізацій, обласних комітетів, а також здійснюється особистий прийом членів профспілок.

Так, з питань надання правової допомоги до спеціалістів облпрофради в 2019 році звернулося 845 членів профспілок, голів галузевих та первинних профспілкових організацій.

Роз’яснення трудових прав та правові консультації фахівцями облпрофради надаються особисто заявникам, телефонною «гарячою» лінією, шляхом розміщення на сторінках Інтернет-порталу облпрофради. В 2019 році на офіційному веб-сайті облпрофради розміщено понад 40 юридичних консультацій та роз’яснень.

Складовою правозахисної роботи облпрофради є представництво та захист інтересів членів профспілок у судових органах, координація цієї роботи в профкомах з наданням їм методичних рекомендацій та юридичної допомоги з питань поновлення на роботі, стягнення заборгованої заробітної плати, відновлення порушених прав профспілок та їх членів.

Облпрофрадою здійснюється надання консультативно-методичної допомоги щодо підготовки та подання процесуальних документів при зверненні членів профспілок та профспілкових організацій за захистом своїх прав до судових органів. Так, на сайті Миколаївської облпрофради в розділі “правова робота” розміщені зразки процесуальних документів, а саме: заяви про видачу судового наказу, позовних заяв про стягнення заборгованості із заробітної плати, про стягнення заборгованості із заробітної плати і середнього заробітку за час затримки розрахунку, про надання щорічної відпустки, про поновлення на роботі, зразок апеляційної та касаційної скарг та скарги на дії (бездіяльність) державного виконавця, тощо.

В облпрофраді активно працює комісія з питань правового захисту профспілок та їх організацій, членів профспілок. На даній комісії розглядалась такі питання: «Про практику судового захисту профспілок та їх членів за 2018 рік та І квартал 2019 року»; «Про порядок організації роботи правових інспекторів праці в членських організаціях облпрофради»; «Розгляд матеріалів з підготовки методичних рекомендацій щодо порядку проведення громадського контролю за додержанням роботодавцями законодавства про працю, про профспілки»; «Про практику здійснення облпрофрадою та галузевими профорганізаціями області громадського контролю за додержанням роботодавцями законодавства про працю» та ін. В роботі постійної комісії беруть участь запрошені профспілкові юристи обласних галузевих профорганізацій, які обмінюються досвідом та баченням забезпечення якісного правового захисту членів профспілок та профспілкових організацій у судових інстанціях, у т.ч. шляхом оформлення адвокатських посвідчень для профспілкових юристів, що надасть можливість безперешкодно здійснювати правозахисну функцію у судових інстанціях не тільки трудових прав членів профспілки, а й з інших питань.

Протягом 2019 року фахівцями відділу з правової роботи облпрофради було підготовлено за зверненнями спілчан 9 процесуальних документів, а також взято участь у 10 судових засіданнях за раніше складеними позовними заявами. Одну із справ було задоволено на користь працівника. Так, рішенням Заводського районного суду м. Миколаєва від 11 березня 2019 року та постановою Миколаївського апеляційного суду від 22 липня п.р. задоволено позовну заяву працівника КП «Миколаївліфт» про стягнення недонарахованої суми індексації заробітної плати за раніше поданою правовим інспектором праці відділу з правової роботи облпрофради позовною заявою. За результатами прийнятих рішень по зазначеній справі правовим інспектором праці підготовлено та подано позовну заяву про стягнення середнього заробітку за час затримки належних сум до виплати при звільненні 94898 грн. 16 коп. на користь члена первинної профспілкової організації КП «Миколаївліфт». Відповідач у своєму відзиві частково погоджується з позовною заявою. Розгляд цієї справи призначено на 05.03.20.

Крім того, для захисту трудових прав працівників профспілки використовують механізм колективного трудового спору. Протягом 2019 року в Миколаївській області на розгляді перебувало 22 колективних трудових спорів, із них: 12 спорів зареєстровано на підприємствах у сфері впливу профспілок (5 спорів – ПрАТ «Лакталіс-Миколаїв», 1 спір – Дитяча музична школа №1, 1 спір – КНП «Олександрівський ЦПМЦД», 1 спір – ППО управління соціального захисту населення Кривоозерської РДА, 4 спори – відділи управління соціального захисту населення Кривоозерської РДА). Станом на 09.12.2019 всі колективні трудові спори зняті з реєстрації як вирішені.

Згідно Стратегічних напрямів роботи Миколаївської обласної ради професійних спілок на 2016-2021, навчання профспілкових кадрів і активу було і залишається одним з пріоритетних напрямків в роботі облпрофради.

В 2019 році облпрофрада системно проводила навчання профспілкових кадрів та активу з різних тем профспілкової тематики. Всього було проведено 16 семінарів та тренінгів.

Використовувались різноманітні форми навчання та інформування профактиву: семінари, тренінги, консультування і інформування через офіційний веб-сайт облпрофради, підготовка та тиражування методичних розробок і буклетів з різнопланової тематики.

27 лютого п.р. в рамках «Тижня права» в Миколаївському професійному ліцеї сфери послуг було проведено правороз’яснювальну зустріч, присвячену темі: «Трудові права: що необхідно знати при працевлаштуванні на перше робоче місце».

18 квітня п.р., з нагоди Всесвітнього дня охорони праці, який цього року проходить під гаслом: «Безпечне і здорове майбутнє праці», облпрофрадою проведено розширене засідання Молодіжної ради облпрофради на тему: «Порядок розслідування нещасних випадків на виробництві. Охорона праці через призму колективного договору». Участь у заході взяли члени Молодіжної ради облпрофради, а також профспілковий актив: голови та представники обласних галузевих та первинних профорганізацій.

21 травня п.р. для членів постійної комісії облпрофради з питань правового захисту профспілок та їх організацій, членів профспілок, запрошених профспілкових юристів та профактиву проведено навчання на тему: «Новий порядок розслідування та обліку нещасних випадків».

6 червня п.р. відбувся постійно діючий семінар облпрофради для профактиву на тему: «Порядок ведення трудових книжок. Типові порушення трудового законодавства України щодо ведення трудових книжок».

13 червня п.р. в Миколаївському відділенні ПРАТ «ABINBEV EFES УКРАЇНА» проведено навчальний семінар на тему: «Відпустка в запитаннях та відповідях».

1 серпня п.р. облпрофрадою проведено постійно діючий семінар для профактиву області на тему: «Відпустка в запитаннях та відповідях».

29 жовтня п.р. відбувся постійно діючий семінар облпрофради для профактиву на тему: «Громадський та державний контроль за додержанням законодавства про працю».

29 листопада та 6 грудня п.р. для профкому ППО ГТУЮ у Миколаївській області і начальників управлінь соціального захисту населення райдержадміністрацій Миколаївської області проведено семінари на тему: «Порядок розірвання трудового договору за ініціативою роботодавця», та ін.

Крім зазначеного, облпрофрадою регулярно розробляються методичні матеріали, які надаються на семінарах для врахування та використання у подальшій роботі, як в паперовому, так і в електронному вигляді. Всього в 2019 році фахівцями облпрофради підготовлено та поширено серед профактиву області 9 методичних матеріалів:

- «Методичні рекомендації щодо ведення трудових книжок»;

- «Посібник для профспілкового активу. Відпустка в запитаннях та відповідях»;

- «Інформаційно-аналітичні матеріали (до ІV засідання Миколаївської обласної ради профспілок)»;

- «Довідник з актуальних питань трудових відносин»;

- «Методичні рекомендації щодо порядку здійснення профспілками громадського контролю за додержанням роботодавцями законодавства про працю та про профспілки»;

- «Роз’яснення щодо порядку здійснення Держпраці заходів контролю за додержанням законодавства про працю»;

Інформаційні буклети на теми:

- «Укладання та виконання колективних договорів. Можливості встановлення у колективних договорах преференцій для членів профспілки»;

- «Порядок розслідування нещасних випадків на виробництві. Охорона праці через призму колективного договору».

Обласна рада профспілок в 2019 році взяла участь в огляді-конкурсі на кращу організацію профспілкового навчання, який організувала Федерація профспілок України. На конкурс було направлено брошури розроблені фахівцями облпрофради в 2018-2019 навчальному році. За підсумками огляду-конкурсу в номінації «Кращі методичні матеріали з профспілкової тематики» наші методичні матеріали були визнані кращими та зайняли І місце.

Підготовлено відділом з правової роботи облпрофради

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< квітня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання