Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Профспілки вийшли на акцію протесту проти звуження трудових прав працівників, за гідні умови життя

alt

14 листопада біля Верховної Ради України відбулась акція протесту, у якій взяли участь активісти всеукраїнських профспілок та територіальних профоб’єднань, представники трудових колективів.

Спілчани провели мітинг на площі Конституції перед будівлею Парламенту з вимогами до проекту Держбюджету-2020 та на підтримку профспілкового проекту Трудового кодексу.

Близько п'яти тисяч учасників акції пройшли вулицею Грушевського до Кабінету Міністрів та Верховної Ради України. Саме цього дня народні депутати розглядали проект основного Кошторису країни на 2020 рік, в якому не було враховано пропозиції профспілок щодо необхідності належного фінансування бюджетної сфери, галузей енергетики і промисловості. На переконання профспілок, це ставить працівників та їхні сім'ї на межу виживання, може призвести до масових скорочень і нової хвилі трудової міграції з України.

alt

Як пояснили люди, вони прийшли, тому що багато чого в Держбюджеті не влаштовує профспілки та простих працівників. Зокрема, зазначали вони, зараз багато тіньової зайнятості та безробіття, відбувається скорочення промислового виробництва, водночас зростають ціни. Дійсно, якщо подивитися на бюджет на наступний рік, то зарплата і прожитковий мінімум майже не зростають. Мітингарі виступали проти таких перспектив.

«Наші вимоги: забезпечити необхідне фінансування галузей бюджетної сфери, передбачити достатню фінансову підтримку промисловим комплексам та повернути борги безробітним. Але, в першу чергу, все ж таки думати про працівників та захищати їх права, а не права олігархів», - підкреслювали учасники акції.

Відкрив мітинг Голова СПО об’єднань профспілок, Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий. Його виступ можна подивитися тут: https://www.facebook.com/fpsu.administration/ та на офіційному веб-порталі ФПУ.

alt

У виступах керівників та представників всеукраїнських профспілкових організацій та територіальних профоб’єднань, трудових колективів зазначалось, що владою вже внесено зміни до низки законів, якими позбавлено прав на соціальний захист державних службовців і працівників бюджетної сфери при їх вивільненні. На розгляд парламенту готується ліберальний проект Трудового кодексу, який містить дискримінаційні норми щодо трудових прав найманих працівників та загрожує їх колективному захисту.

Профспілки рішуче виступають проти звуження трудових прав українців, підриву системи соціального страхування та продажу землі в інтересах великого бізнесу, наголошувалося у виступах.

alt

Федерація профспілок України від імені 5 млн. членів профспілок вийшла з вимогами до Уряду, Верховної Ради України і роботодавців:

– розмір мінімальної зарплати має складати – 7276 грн

– розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб – 5640 грн

– розмір мінімальної пенсії – 3067 грн

– розмір посадового окладу працівника І т.р. ЄТС – 5640 грн

Профспілки також вимагають виділити з Державного бюджету України на 2020 рік не менше 7% ВВП на освіту, та не менше 5% ВВП – на охорону здоров’я. Наполягають на достатньому фінансуванні оборонно-промислового комплексу, авіабудування, сільгоспмашинобудування, вугільної галузі та інших секторів промисловості для створення гідних робочих місць в Україні.

Одночасно біля Офісу Президента України проводили акцію протесту представники Профспілки залізничників і транспортних будівельників України, трудових колективів галузі. Вони звернулися до Президента України та Кабінету Міністрів України з вимогами. На мітингу залізничників виступив Голова ФПУ Григорій Осовий. Його виступ можна подивитися тут: https://www.facebook.com/fpsu.administration/

За матеріалами сайту ФПУ

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< березня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 29 30 31

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання