Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Навчання профактиву: на порядку денному – колективно-договірна робота

alt

У зв’язку з активізацією колективно-договірних відносин в рамках кампанії з укладення нових та внесення змін до діючих колективних договорів, 18 жовтня п.р. Миколаївська облпрофрада провела навчання для профспілкового активу, присвячене актуальним питанням колективно-договірної роботи.

Розпочинаючи семінар, заступник голови облпрофради Любов Онищенко у своєму вступному слові відзначила, що колективно-договірна робота профспілками області у цілому напрацьована, однак навіть у фахівців із тривалим досвідом такої роботи можуть виникати запитання, пов’язані зі змінами у законодавстві або із новаціями в роботі власне підприємства (установи, організації) та їх відображенням у колективному договорі.

alt

З огляду на це, завідувач відділу з соціально-економічних питань облпрофради Анна Лисохмара нагадала учасникам заняття порядок ведення колективних переговорів з укладання колективного договору, а також надала рекомендації щодо його змістового наповнення, окремо зупинившись на можливостях, які дає колективний договір щодо встановлення преференцій для членів профспілки. Крім того, виступаюча нагадала, що фахівці облпрофради завжди готові надати методичну допомогу своїм членським організаціям з питань колдоговірної роботи, а також, за бажанням первинок, практикують проведення експертизи колективних договорів та надання рекомендацій щодо удосконалення їх змісту.

alt

Надія Матвєєва, завідувач відділу з правової роботи облпрофради, розповіла присутнім про типові порушення законодавства з колдоговірних питань, що були виявлені при здійсненні профспілками громадського контролю за додержанням роботодавцями трудового законодавства. Серед таких порушень: відсутність ознайомлення новоприйнятих працівників із колективним договором під розпис, несвоєчасне внесення змін та доповнень у колективні договори, відсутність контролю сторін колективних договорів за їх виконанням колективних договорів (та звітування з цього питання перед трудовим колективом).

alt

Значну увагу на семінарі було приділено практичним аспектам застосування норм Порядку повідомної реєстрації галузевих (міжгалузевих) і територіальних угод, колективних договорів у новій редакції (відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 № 768). Це питання докладно висвітлила Інна Решетнікова, головний спеціаліст відділу з питань регулювання трудових відносин управління праці департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради. Зокрема, виступаюча відзначила можливість подання примірника колдоговору для реєстрації як у паперовому, так і в електронному вигляді та відсутність у реєструючого органу права відмовити у повідомній реєстрації. Інна Решетнікова також звернула увагу на обов’язок реєструючого органу оприлюднювати на власному офіційному веб-сайті та щомісяця оновлювати реєстр колективних договорів, змін і доповнень до них; тексти колективних договорів, змін і доповнень до них – за винятком інформації, доступ до якої обмежено сторонами відповідно до закону або за їх рішенням; рекомендації щодо приведення угоди (договору) у відповідність з вимогами законодавства (у разі їх наявності).

alt

Свідченням важливості та актуальності питань, висвітлених в ході заходу, стала участь у семінарі понад 40 профспілкових активістів, які скористалися можливістю отримати актуальну інформацію з питань колдоговірної роботи, поставити власні запитання та почути кваліфіковані відповіді на них.

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< квітня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання