Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Строковий трудовий договір: в яких випадках може укладатися

alt

Кодексом законів про працю України (далі – КЗпП України) визначено трудовий договір як угоду між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою (далі - роботодавець), за якою працівник зобов'язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а роботодавець зобов'язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін (ст. 21 КЗпП України).

Працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачене законодавством, колективним договором або угодою сторін.

За загальним правилом трудовий договір укладається на невизначений строк (безстроковий трудовий договір).

Строковий трудовий договір відповідно до ч. 2 ст. 23 КЗпП Україниукладається лише у випадках, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи, або умов її виконання, або інтересів працівника, та в інших випадках, передбачених законодавчими актами.

Міністерство праці та соціальної політики України в листі від 3.02.2003 № 06/2-4/13 «Щодо порядку укладання трудового договору та контракту» зазначає, характер майбутньої роботи – означає, що робота не виконується постійно (наприклад, сезонні роботи). Умови виконання роботи – таке формулювання визначає роботу як постійну, але у зв’язку з конкретними умовами її виконання трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений термін. Передусім це може бути пов’язано з тим, що для виконання даної роботи вже прийнятий на роботу працівник, але він протягом певного періоду не може виконувати свої трудові обов’язки. Для заміщення тимчасово відсутнього працівника і провадиться прийняття на роботу іншого працівника за строковим трудовим договором.

Зацікавленість працівника у встановленні трудових відносин на визначений термін, як правило, обумовлюється сімейно-побутовими обставинами.

Підставою для укладення строкового трудового договору на вимогу працівника є його заява про прийняття на роботу,в якій в обов’язковому порядку вказуються обставини або причини, що спонукають працівника, а не роботодавця, найматися на роботу за строковим трудовим договором, а також строк, протягом якого він працюватиме.

Роботодавець не може вимагати від працівника укладення строкового трудового договору, якщо це не передбачено законодавством України. Порушення цих вимог відповідно до ст. 9 КЗпП України може бути підставою для визнання недійсними умов праці за строковим трудовим договором, як таких, що погіршують становище працівника.

Можливість встановлення законодавчими актами випадків, коли допускається укладення строкових трудових договорів, не обмежена. Так, відповідно до ст. 7 КЗпП України передбачена можливість укладення строкового трудового договору з тимчасовими та сезонними працівниками; суддями (ст. 20 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»); сільським, селищним, міським головою (ст. 141 Конституції України та ст. 12 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні») тощо.

При укладенні трудового договору на визначений строк певний строк встановлюється за погодженням сторін і може визначатись як конкретним терміном, так і часом настання певної події (наприклад, повернення на роботу: працівниці з відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами або з відпустки для догляду за дитиною; особи, яка звільнилась з роботи в зв'язку з обранням народним депутатом України чи на виборну посаду).

Строк, на який працівник наймається на роботу, обов'язково має бути вказаний у заяві та наказі про прийняття на роботу, інакше буде вважатися, що працівник прийнятий на роботу за безстроковим трудовим договором. У трудовій книжці робиться запис без посилання на строковий характер трудових відносин.

Пленум Верховного Суду України в постанові «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 6 листопада 1992 року № 9 (пункт 9) зазначив, що укладення трудового договору на визначений строк при відсутності умов, зазначених в ч. 2 ст. 23 КЗпП України, є підставою для визнання його недійсним у частині визначення строку. Тобто такі договори вважатимуться укладеними на невизначений строк від часу їх укладення.

Строковий трудовий договір, укладений у випадках, не визначених законодавчими актами, навіть за наявності згоди працівника, вважається безстроковим трудовим договором.

Правове становище працівників, що уклали строкові трудові договори, не відрізняється від правового становища працівників, що уклали трудові договори на невизначений строк.

Якщо після закінчення строку трудового договору (п. 2 і 3 ст. 23 КЗпП України) трудові відносини фактично тривають і жодна із сторін не вимагає їх припинення, дія цього договору вважається продовженою на невизначений строк.

Строкові трудові договори, переукладені один чи кілька разів, за винятком випадків, передбачених ч. 2 ст. 23 КЗпП, вважаються такими, що укладені на невизначений строк.

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< жовтня 2021 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання