Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Атестацію робочих місць за умовами праці не проведено своєчасно: чи діють результати попередньої атестації?

alt

Мінсоцполітики у своєму листі від 20.06.2019 № 939/0/206-19 надало роз’яснення щодо забезпечення працівників правом на пільги за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та чинності результатів атестації робочих місць за умовами праці у випадку її несвоєчасного проведення.

Відповідно до статті 7 Закону України "Про охорону праці", працівники, зайняті на роботах із шкідливими та важкими умовами праці, безоплатно забезпечуються лікувально-профілактичним харчуванням, молоком або рівноцінними харчовими продуктами, газованою солоною водою, мають право на оплачувані перерви санітарно-оздоровчого призначення, скорочену тривалість робочого часу, щорічну додаткову оплачувану відпустку, пільгову пенсію, оплату праці в підвищеному розмірі та інші пільги і компенсації, що надаються в порядку, визначеному законодавством.

З прийняттям постанови Кабінету Міністрів України від 01.08.1992 № 442 (зі змінами) "Про Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці" (далі – Порядок) віднесення робіт до категорії із шкідливими і важкими умовами праці та визначення права працівників на пільги і компенсації за роботу в цих умовах здійснюються на підставі результатів атестації робочих місць за умовами праці.

Правовою основою для проведення атестації робочих місць за умовами праці (далі – атестація) є чинні законодавчі та нормативні акти з питань охорони і гігієни праці, списки виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 24.06.2016 № 461 (зі змінами), списки виробництв, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.1997 № 1290 (зі змінами), Перелік виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 21.02.2001 № 163 (зі змінами) тощо.

Відповідно до пункту 4 Порядку, атестація проводиться атестаційною комісією, склад і повноваження якої визначаються наказом по підприємству, організації в строки, передбачені колективним договором, але не рідше одного разу на 5 років.

Подовження терміну проведення атестації, а також надання пільг і компенсації за роботу із шкідливими і важкими умовами праці у разі порушення термінів її проведення, чинним законодавством не передбачено.

Завершення атестації оформлюється наказом по підприємству, організації, яким затверджується перелік робочих місць, виробництв, робіт, професій і посад, працівникам яких підтверджено право на пільги і компенсації, передбачені законодавством.

Результати атестації застосовуються до затвердження результатів наступної атестації, у тому числі позачергової, але не пізніше ніж 5 років після затвердження результатів попередньої атестації.

При цьому право працівників на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці, на скорочену тривалість робочого тижня, на доплати за шкідливі умови праці тощо, на безоплатне отримання молока або інших рівноцінних харчових продуктів встановлюється з дати наказу про затвердження результатів відповідної атестації.

Разом із тим, відповідно до п. 4.2 Порядку застосування списків № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18.11.2005 № 383, результати атестації (як вперше проведеної, так і чергової) застосовуються при обчисленні стажу, який дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, впродовж 5 років після затвердження її результатів, за умови, якщо впродовж цього часу на цьому підприємстві не змінювались докорінно умови і характер праці (виробництво, робота, робоче місце), що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах. У разі докорінної зміни умов і характеру праці для підтвердження права на пенсію за віком на пільгових умовах має бути проведена позачергова атестація.

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< березня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 29 30 31

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання