Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Надбавка за класність водіям: нараховувати за час керування авто чи за весь робочий час?

alt

Відповідно до статті 97 Кодексу законів про працю України та статті 15 Закону України «Про оплату праці», підприємства, установи, організації самостійно у колективному договорі встановлюють форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород, інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат. При цьому роботодавці повинні дотримуватися норм і гарантій, передбачених законодавством, Генеральною і галузевими (регіональними) угодами.

Генеральною угодою про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні на 2019—2021 роки встановлено надбавку за класність водіям легкових і вантажних авто, автобусів у таких розмірах: водіям ІІ класу - 10%, І — 25% встановленої тарифної ставки за відпрацьований водієм час (додаток 3 до Генеральної угоди).

Термін «відпрацьований водієм час» означає час, протягом якого водій здійснював безпосереднє керування автотранспортним засобом, оскільки, відповідно до вимог кваліфікаційних характеристик професій працівників, основним завданням водія автотранспортного засобу є керування автомобільним транспортним засобом.

Тому, зазвичай, надбавка за класність водіям виплачується за безпосереднє керування водієм автотранспортним засобом.

Водночас, відповідно до статті 7 Закону України «Про колективні договори і угоди», колективний договір може передбачати додаткові порівняно з чинним законодавством і угодами гарантії та пільги.

Тому, якщо у колективному договорі буде передбачено, що надбавка за класність водієві виплачується за весь робочий час водія, впродовж якого він виконував свої визначені робочою інструкцією та трудовими договором обов’язки, то надбавка за класність нараховуватиметься і виплачуватиметься за весь час перебування на роботі.

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< березня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 29 30 31

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання