Миколаївська обласна рада
професійних спілок

На допомогу працівникам щодо судового стягнення заборгованої заробітної плати

   38

    Через значну заборгованість по виплаті заробітної плати, випадків неповного розрахунку при звільненні, тобто грубого порушенням конституційних та трудових прав громадян України,  Федерація профспілок України розробила пам’ятку у вигляді Інформації про порядок стягнення заборгованості із заробітної плати, зразок Позовної заяви про стягнення заборгованості із заробітної плати та зразок Позовної заяви про стягнення заборгованості із заробітної плати та середнього заробітку за час затримки розрахунку.

    Інформація про порядок стягнення заборгованості із заробітної плати

   Згідно зі статтею 115 Кодексу законів про працю України (далі КЗпП України) заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів - представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

   Отже, у разі виникнення затримки виплати заробітної плати працівник має право звертатися до суду за захистом своїх прав з позовною заявою (Зразок № 1).

    Відповідно до частини першої статті 16 Цивільного кодексу України, статті З Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК України) кожна особа має право звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

    Трудові спори підлягають безпосередньому розглядові в районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судах (статті 231, 232 КЗпП України).

    За загальними правилами підсудності, визначеними у статті 109 ЦПК України, позови до фізичної особи пред'являються до суду за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її перебування. Позови до юридичних осіб пред'являються до суду за їхнім місцезнаходженням.

   Водночас, статтею ПО ЦПК України передбачена можливість пред'явлення позовів, що виникають з трудових відносин також і за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача.

   Таким чином, при зверненні працівника до суду для вирішення трудового спору, він має право обрати суд, у якому розглядатиметься справа, з урахуванням правил, наведених вище.

    При зверненні до суду з позовами про стягнення заборгованості із заробітної плати позивачі звільняються від сплати судового збору (стаття 5 Закону України «Про судовий збір»).

   Відповідно до частини першої статті 47 КЗпП України власник або уповноважений ним орган зобов'язаний в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок  у  день   звільнення.   Якщо   працівник   в   день  звільнення   не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум (стаття 116 КЗпП України).

    У разі, якщо працівника було звільнено, а повного розрахунку з ним не проведено, виникає необхідність у захисті своїх трудових прав у суді (Зразок №2).

    Також працівник має право на отримання середнього заробітку за час затримки розрахунку (стаття 117 КЗпП України).

    Нагадаємо, що у разі порушення законодавства про оплату праці працівник має право звернутися до суду з позовом про стягнення належної йому заробітної плати без обмеження будь-яким строком (частина друга статті 233 КЗпП України).

Зразок Позовної заяви про стягнення заборгованості із заробітної плати ДОДАЄТЬСЯ... 

Зразок Позовної заяви про стягнення заборгованості із заробітної плати та середнього заробітку за час затримки розрахунку ДОДАЄТЬСЯ...

Документи:
Скачать файл (Зразок 1.pdf)Зразок 1.pdf208 Kb
Скачать файл (Зразок 2.pdf)Зразок 2.pdf213 Kb

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< березня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 29 30 31

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання