Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Підбиваємо проміжні підсумки: про співпрацю облпрофради з відділенням Національної служби посередництва і примирення в Миколаївській області у І півріччі 2014 року

Співробітництво профспілок області та відділення НСПП здійснюється на підставі Угоди про співпрацю між Миколаївською обласною радою профспілок та відділенням Національної служби посередництва і примирення в Миколаївській області, укладеної на 2011-2015 роки., а також Угоди про співпрацю між Федерацією профспілок України та Національною службою посередництва і примирення. Крім того, поглиблення співпраці на галузевому рівні забезпечують додаткові угоди про співпрацю, укладені між відділенням НСПП та обласними галузевими профспілковими організаціями: суднобудування, ЖКГ, соціальної сфери, охорони здоров’я, державних установ та АПК.

Протягом І півріччя 2014 року тривала робота щодо збільшення кількості обласних галузевих профорганізацій, які набули статусу репрезентативних, відповідно до положень Закону України “Про соціальний діалог в Україні”. Так, у травні п.р. такою, що відповідає критеріям репрезентативності, було визнано Миколаївську обласну організацію профспілки працівників лісового господарства. Таким чином, станом на 01.07.2014 процедуру оцінки репрезентативності пройшли і визнані репрезентативними обласна рада профспілок та 13 із 18 обласних галузевих профорганізацій. Крім того, за консультаціями щодо підготовки необхідних для оцінки репрезентативності документів до відділення НСПП звертались облорганізації профспілок працівників будівництва і промисловості будматеріалів та споживчої кооперації.

З метою оперативного реагування на конфліктогенні чинники у сфері соціально-трудових відносин між профспілками та відділенням НСПП налагоджений обмін інформацією. Облпрофрада інформує відділення про наявність на підприємствах конфліктогенних чинників, що пов’язані із колективно-договірними відносинами та виявлені в ході щорічного проведення профспілкового двомісячника з виявлення роботодавців, що ухиляються від участі в колективних переговорах та укладання колективних договорів. Ця інформація є одним з джерел для формування відділенням НСПП прогнозу розвитку соціально-трудових відносин, виникнення колективних трудових спорів (конфліктів) в Миколаївській області. Також щопівроку відділенням НСПП надається Інформаційний бюлетень відділення, матеріали якого використовуються облпрофрадою при аналізі соціально-економічного стану області.

Фахівцями облпрофради та відділення НСПП на постійній основі відслідковується стан соціально-трудових відносин на проблемних підприємствах, в організаціях та установах області, включених до реєстру потенційно конфліктогенних підприємств. Даний реєстрсформовано облпрофрадою на основі виявлених порушень законодавства з питань оплати праці, зайнятості, колдоговірного регулювання, прав профспілок.

Оперативному оновленню даних у зазначеному реєстрі сприяють систематичні спільні відвідування проблемних підприємств, які включають проведення зустрічей і з головами профкомів підприємств, і з представниками адміністрації. Так, протягом І півріччя 2014 року таке вивчення ситуації було здійснено на підприємствах: Обласний земельно-кадастровий центр, ПАТ “Миколаївський завод мастильного та фільтруючого обладнання”, ПАТ “Миколаївський трансформаторний завод “Інгул”, ПАТ «Миколаївський комбінат хлібопродуктів», Державне Південне виробничо-технічне підприємство.

Також в облпрофраді за участю фахівців відділення неодноразово проводились робочі зустрічі з головою профкому КП «Міжнародний аеропорт Миколаїв», пов’язані з напруженою ситуацією на підприємстві.

Крім того, на виконання рішення Миколаївської обласної тристоронньої соціально-економічної ради від 20 червня 2014 року, було здійснено вивчення стану соціально-трудових відносин на КП «Очаківводоканал», ускладнених через недотримання ряду норм щодо оплати праці, передбачених колдоговором підприємства. З цією метою була створена робоча група, до складу якої увійшли: Онищенко Л.М. – заступник голови Миколаївської облпрофради; Начинова С.О. – голова Миколаївської обласної організації профспілки працівників ЖКГ, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення; Карасьова В.С. – завідувач сектору правового забезпечення відділення НСПП в Миколаївській області; Тукмачова Т.Я. – заступник начальника Очаківського управління соціального захисту населення, начальника відділу праці; А. Мошолончук – заступник начальника – начальник відділу ТДІзПП у Миколаївській області. За результатами проведеного вивчення ситуації члени робочої групи, а також заступник відділення НСПП в Миколаївській області С. Загребайленко та заступник директора департаменту соціального захисту населення Миколаївської облдержадміністрації Д. Розуменка взяли участь засіданні «круглого столу» з метою вироблення рекомендацій щодо врегулювання ситуації на КП «Очаківводоканал».

Одним з наслідків відвідувань підприємств з ускладненими соціально-трудовими відносинами є взяття їх відділенням НСПП на облік з метою запобігання виникненню колективних трудових спорів: на 01.07.14 на обліку перебувають ДП УРТІ та ПАТ "Миколаївський комбінат хлібопродуктів".

Тісна співпраця профспілок і відділення НСПП має місце при застосуванні механізму колективного трудового спору. Протягом І півріччя 2014 року на розгляді в області перебувало 3 колективні трудові спори, з яких усі були ініційовані профспілками та пов’язані з вимогами щодо погашення заборгованої заробітної плати. У зазначений період знято з реєстрації 2 спори: з 31.03.2014 – на ПрАТ «Миколаївський машинобудівний завод» у зв’язку із звільненням з роботи більш як двох третин найманих працівників; з 16.05.2014 – на ДП «Суднобудівний завод ім.61 комунара» у зв’язку з вирішенням спору і виплатою заборгованої заробітної плати у розмірі понад 18 млн.грн. Таким чином, станом на 01.07.2014 на розгляді перебуває колективний трудовій спір на КП «Міжнародний аеропорт Миколаїв», зареєстрований з 26.05.2014 з вимогами працівників погасити заборгованість із заробітної плати та забезпечити своєчасну виплату поточної зарплати. В рамках вирішення зазначеного спору проведено 1-е засідання примирної комісії.

На всіх етапах виникнення та вирішення колективних трудових спорів представники первинних та обласних галузевих профспілкових організацій, облпрофради спільно з фахівцями відділення НСПП надають методичну допомогу, а також залучаються, у межах повноважень, до примирних процедур. Активному залученню профспілковців до процедури вирішення колективних трудових спорів, у тому числі, сприяє те, що з 12-ти трудових арбітрів в області шестеро є представниками профспілок.

Активна і плідна співпраця між облпрофрадою та відділенням НСПП має місце у правоосвітній роботі.

Зокрема, новації законодавства та практичні питання застосування механізму колективного трудового спору обговорюються в рамках навчальних семінарів. 23 січня п.р. для трудових арбітрів, незалежних посередників НСПП, голів та представників галузевих профспілкових організацій області було проведено тренінг «Стресостійкість в умовах конфлікту». 24 квітня п.р. відділенням НСПП була презентована нова модель вирішення трудових спорів в Україні, напрацьована Експертною групою шведсько-українського проекту "Вирішення трудових відносин в Україні".

З 2008 року для профактиву щоквартально проводяться заняття громадського Університету правових знань, організованого облпрофрадою спільно з відділенням НСПП. Упродовж І півріччя 2014 року, відповідно до плану роботи Університету, проведено 2 заняття на теми: «Ринок праці та гендерні питання: механізми недопущення дискримінації» (13 березня п.р.); "Реалізація трудових прав через механізми Європейського суду з прав людини: досвід Миколаївщини" (22 травня п.р.). До кожного заняття розробляються тематичні буклети зі стислим викладенням сутності питання, що висвітлюється, та практичними рекомендаціями. Позитивний досвід роботи громадського Університету було розглянуто на черговому засіданні Миколаївської обласної координаційно-методичної ради з правової освіти населення.

З метою популяризації спільної діяльності облпрофради та відділення НСПП активно використовується публікування статей профспілковців у Бюлетені Національної служби посередництва і примирення. Наприклад, у Бюлетені НСПП №3-4 за поточний рік опубліковано статтю голови облпрофради Ю.Толмачова та начальника відділення НСПП в Миколаївській області О.Євченко «Актуальні питання співпраці відділення НСПП в Миколаївській області та Миколаївської обласної ради профспілок».

Інформаційні матеріали щодо усіх спільних заходів в рамках співпраці облпрофради та відділення НСПП розміщуються на власних інтернет-порталах облпрофради, відділення НСПП, а також на сайтах Федерації профспілок України, НСПП, публікуються в газеті «Профспілкові вісті».

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< березня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 29 30 31

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання