Миколаївська обласна рада
професійних спілок

До уваги споживачів: прийнято Порядок перерахунку плати за певні житлово-комунальні послуги у випадку перерви у їх наданні

11 грудня 2013 року Кабінет Міністрів України своєю постановою №970 затвердив Порядок проведення перерахунку розміру плати за послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій у разі перерви в їх наданні, ненадання або надання не в повному обсязі (далі – Порядок).

Зазначений Порядок визначає механізм проведення перерахунку розміру плати за послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій.

До таких послуг, згідно із статтею 13 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», належать:

-       прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території,

-       санітарно-технічне обслуговування,

-       обслуговування внутрішньобудинкових мереж,

-       утримання ліфтів,

-       освітлення місць загального користування,

-       поточний ремонт,

-       вивезення побутових відходів тощо.

Дія Порядку поширюється на суб’єктів господарювання всіх форм власності, предметом діяльності яких є надання послуг (виконавці), і фізичних та юридичних осіб, яким надаються послуги.

Відповідно до пункту 4 Порядку, виконавці ведуть облік доходів, витрат та кількісних і якісних показників надання послуг щодо кожного будинку та кожної складової тарифу окремо.

Перерахунок проводиться не рідше одного разу на рік протягом кварталу, наступного за періодом перерахунку з урахуванням результатів перерахунків, проведених з початку звітного року, виходячи з фактично понесених у звітному періоді витрат на надання послуг щодо кожного будинку окремо. При цьому враховуються: обсяги наданих послуг в межах тарифу, періодичність та строки надання послуг, установлених рішенням органу місцевого самоврядування.

Обсяг фактично наданих послуг та виконаних робіт, пов’язаних з їх наданням, повинен бути підтверджений виконавцем відповідною первинною документацією.

Пункти 7-8 Порядку визначають порядок перерахунку плати у разі простою ліфтів. Так, облік витрат з технічного обслуговування ліфтів ведеться з урахуванням даних, зазначених у журналах реєстрації зупинок ліфтів. Перерахунок проводиться у разі простою ліфта більше доби. Перерахунок розміру плати за енергопостачання ліфтів проводиться за показаннями лічильників електроенергії, а у разі відсутності лічильників — на підставі актів постачальника електроенергії за умови врахування у них факту простою ліфта більше доби.

Як випливає з пункту 11 Порядку, перерахунок може бути здійснений також на звернення споживача. У разі перерви у наданні послуг, споживач повиненскласти акт-претензію, форма якого наведена у додатку 1 до Порядку. Свої підписи в акті-претензії ставлять споживач і представник виконавця послуг. Якщо представник виконавця не прибув в установлений договором строк для проведення перевірки кількісних або якісних показників, або необґрунтовано відмовився від підписання акта-претензії, цей акт вважається дійсним, якщо його підписали не менш як два споживачі, що проживають у будинку. Акт-претензія реєструється уповноваженими особами виконавця у журналі реєстрації актів-претензій.

Якщо виконавець приймає рішення про задоволення претензії, перерахунок проводиться протягом наступного місяця з дати отримання виконавцем акта-претензії.

При цьому перерахунок за актом-претензією проводиться для усіх споживачів будинку, яким не були надані послуги.

Невиконання певного виду робіт, пов’язаних з наданням послуг, у зв’язку із ненастанням строку їх виконання за планом або графіком, складеним виконавцем, не є підставою для проведення перерахунку за актом-претензією.

Інформація про проведення перерахунку наводиться виконавцем у платіжному документі та/або розміщується на власному веб-сайті із зазначенням при цьому даних про перерви в наданні послуг, ненадані або надані не в повному обсязі послуги, суму та період перерахунку.

Виконавець здійснює коригування сум нарахованих пільг з урахуванням проведеного перерахунку щодо кожного споживача і подає структурним підрозділам з питань соціального захисту населення місцевих держадміністрацій або виконавчих комітетів відповідних рад інформацію за результатами такого коригування, а також інформацію про суму та період перерахунку щодо кожного споживача – отримувача субсидії для перерахунку розмірів наданих субсидій.

Повний текст постанови Кабінету Міністрів України від 11.12.2013 №970 див. за посиланням: http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/970-2013-п#n31

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< квітня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання