Громадський університет правових знань - до Міжнародного дня захисту прав людини

DSC_0014_111.jpg

13 грудня 2016 року, з нагоди Міжнародного дня захисту прав людини, в рамках Угоди про співпрацю між облпрофрадою та відділенням НСПП в Миколаївській області, було проведено тридцять п’яте заняття Громадського університету правових знань на тему: «Громадський контроль профспілок за законодавством про працю. Типові порушення законодавства про працю». Учасниками заняття стали представники обласних галузевих профорганізацій: охорони здоров’я, суднобудування, АПК, житлово-комунального господарства, торгівлі, лісового господарства та ін.; голови первинних профспілкових організацій та трудові арбітри НСПП.

Засідання Громадського університету розпочалось вступним словом голови Миколаївської обласної ради профспілок Юрія Толмачова, який зазначив, що правові підстави здійснення громадського контролю профспілками за дотриманням законодавства про працю закріплені Законами України «Пропрофесійні спілки, їх права та гарантії діяльності», «Про оплату праці», «Про охорону праці», у Кодексі законів про працю України та ін.

Надія Матвєєва,завідувач відділу з правової роботи облпрофради, розкрила тему здійснення профспілками громадського контролю за додержанням законодавства про працю та охорону праці, а саме за: додержанням строків виплати заробітної плати; умовами укладення/розірвання трудового договору; використанням робочого часу та відпочинку; створенням безпечних і нешкідливих умов праці, належних виробничих та соціально-побутових умов; забезпеченням працівників спецодягом, спецвзуттям, іншими засобами індивідуального захисту та ін. Виступаюча навела приклади порушення роботодавцями трудового законодавства України виявлені при здійсненні громадського контролю профспілками, які викликали жваву дискусію.

_правових_знань_13.12.16_009.jpg

Ганна Марченко, в.о. начальника відділу додержання законодавства про працю, зайнятість та інших правових актів управління Держпраці в Миколаївській області, зупинилась на типових порушеннях законодавства про працю. Учасники заняття дізналися, що левова часта порушень стосується процедури звільнення, перш за все, це: неповний розрахунок на момент звільнення; невидача трудової книжки в день звільнення; часто роботодавець не дає довідку працівнику про нараховану, але невиплачену заробітну плату. Крім того, порушення законодавства про працю спостерігається і при наданні відпусток, у тому числі додаткової соціальної відпустки.

Учасники заняття мали можливість розповісти про власний досвід виявлення порушень законодавства про працю в рамках громадського контролю та отримати вичерпні відповіді на свої запитання.

Наприкінці Оксана Євченко, начальник відділенням НСПП в Миколаївській області, наголосила на необхідності продовжувати роботу Громадського університету правових знань у наступному році.

Відділ облпрофради

з соціально-економічних питань