Чергове заняття Громадського університету правових знань

IMG 20150205 150253

5 лютого 2015 року, в рамках Угоди про співпрацю між облпрофрадою та відділенням НСПП в Миколаївській області, було проведено двадцять дев’яте заняття Громадського університету правових знань на тему: "Шкідливі чинники на робочому місці: виявлення, засоби захисту, компенсація". Учасниками заняття стали представники обласних галузевих профорганізацій соціальної сфери, АПК, будівництва, торгівлі, охорони здоров'я, ЖКГ, «Укрпошти», легкої промисловості та ін., а також представники профкомів підприємств, серед яких: ПАТ «Миколаївська ТЕЦ», ДПЗКУ, ПАТ «Миколаївський портовий елеватор», ПАТ «САН Інбев Україна», Миколаївський морський торгівельний порт та ін.

Засідання Громадського університету розпочалось вступним словом заступника голови облпрофради Любові Онищенко, яка наголосила на важливості піднятої теми.

Після вступного слова виступив Станіслав Шабардін, головний спеціаліст-технічний інспектор праці облпрофради, який підкреслив наскільки важлива атестація робочих місць. І якщо атестація робочих місць на підприємстві не проводилася, неможливо підтвердити право на пільги та компенсації за шкідливі умови праці.

Зважаючи на актуалізацію питання атестації робочих місць, спеціально запрошений гість Людмила Радченко, головний державний інспектор з умов праці Департаменту соціального захисту населення Миколаївської обласної державної адміністрації, проінформувала присутніх, що наказом Міністерства охорони здоров’я України від 08.04.2014 № 248 затверджено нові санітарні норми та правила визначення шкідливих умов праці «Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу».

Виступаюча детально розповіла, які існують класи умов праці за ступенем шкідливості, хто має право на: пенсію за віком на пільгових умовах; щорічну додаткову відпустку; скорочену тривалість робочого часу працівникам, професії яких передбачені відповідними списками. Людмила Радченко підкреслила, що атестація проводиться не тільки для того, щоб отримати максимальну кількість пільг і компенсацій, а головне - щоб покращити умови праці і мінімізувати шкідливий вплив на здоров’я людини.

IMG 20150205 150126

Усі бажаючі отримали вичерпні відповіді на поставлені запитання. Крім того, серед учасників заняття були розповсюджені буклети з теми громадського Університету.