Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Нове в законодавстві

Нововведення при укладанні трудових договорів

1 січня п.р. набрав чинності Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці” від 28 грудня 2014 року № 77-VIIІ, яким внесено зміни, у тому числі, і до Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП України). Зокрема, ч. 3 ст 24 КЗпП України викладено у новій редакції, а ст. 241КЗпП України, яка передбачала реєстрацію трудового договору між працівником та фізичною особою, виключено.

Детальніше...

Зміни до пенсійного законодавства

З 1 квітня п.р. набуває чинності Закон України “Про внесення зміни до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення” № 213-VIII від 02.03.2015.

Зазначений Закон передбачає зміну законодавчих норм, що регулюють питання пенсійного забезпечення за трьома основними блоками.

Перший блок стосується виплати пенсій пенсіонерам, які працюють на "спеціальних" посадах.

Зокрема це стосується державних службовців, прокурорів, суддів, народних депутатів, деяких інших категорій працівників.

Внесені до 14 "пенсійних" законів зміни передбачають, що у період роботи на зазначених посадах призначені пенсії не виплачуються до звільнення з роботи. При цьому не має значення вид пенсії та закон, згідно з яким вона призначена.

Водночас, пенсіонер має право вибору: продовжувати працювати на "спецпосаді" та отримувати заробітну плату, чи звільнитись з посади і отримувати пенсію.

Зазначена норма не поширюється на інвалідів І та ІІ груп, інвалідів війни ІІІ групи, учасників бойових дій, членів сімей військовослужбовців, учасників Антитерористичної операції. Всі вони на будь - якій роботі будуть отримувати призначену пенсію в повному обсязі.

Пенсіонери–"науковці", які працюють на "спецпосадах, зможуть одержувати 85 відсотків належної їм пенсії, обчисленої за загальними правилами.

Детальніше...

Зміни в законодавстві щодо надання відпусток

1 лютого п.р. набрав чинності Закон України “Про внесення зміни до статті 25 Закону України “Про відпустки” № 121-VIII від 15.01.2015 (далі — Закон № 121-VIII).

Статтю 25 Закону України “Про відпустки” доповнено пунктом 18, який передбачає надання в обов'язковому порядку відпустки без збереження заробітної плати за бажанням працівника на період проведення антитерористичної операції у відповідному населеному пункті з урахуванням часу, необхідного для повернення до місця роботи, але не більш як сім календарних днів після прийняття рішення про припинення антитерористичної операції.

Детальніше...

Зміни в пенсійній системі

28 грудня 2014 року Верховною радою України прийнято Закон України “Про державний бюджет на 2015 рік” № 80-VIII та ряд законів, які регулюють питання пенсійного законодавства.

Відповідно до Закону України "Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України" від 28 грудня 2014 року № 76-VІІІ (далі — Закон № 76-VІІІ)зменшується розмір “спеціальних” пенсій.

Так, з 1 січня п.р. при призначенні пенсій таким категоріям пенсіонерів, як державні службовці, посадові особи органів місцевого самоврядування, прокурори, судді, народні депутати, відсоток від заробітної плати, що береться для обчислення пенсії, зменшується з 70 до 60 відсотків. При призначенні пенсій науковим (науково-педагогічним) працівникам відсоток від заробітної плати, що береться для обчислення пенсії, зменшено з 80 до 60 відсотків.

Детальніше...

Зміни у Податковому кодексі

В Україні з 1 січня 2015 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи)» від 28 грудня 2014 року № 71-VІІІ.

Серед ключових змін:

скорочення кількості податків і зборів з 22 до 11 (в проекті Закону передбачалося скорочення до 9)

Загальнодержавні податки: податок на прибуток підприємств, податок на доходи фізичних осіб, податок на додану вартість, ак­цизний податок, екологічний по­даток, рентна плата, мито.

Місцеві податки: податок на майно, єдиний податок.

Місцеві збори: збір за місця для паркування транспортних засобів, туристичний збір (ці два збори пропонувалося скасувати).

Профспілковий коментар: більшість податків і зборів не скасовують­ся, а просто трансформуються в інші види шляхом укрупнення платежів.

Детальніше...

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< лютого 2019 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання