Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Пенсійне забезпечення

Щодо права на достроковий вихід на пенсію

Статтею 49 Закону України «Про зайнятість населення» встановлено особливу гарантію для безробітних передпенсійного віку, які втратили роботу у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці.

Тобто працівникам, трудовий договір з якими було розірвано за пунктом 1 статті 40 Кодексу законів про працю України (тобто з ініціативи роботодавця у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідацією, реорганізацією, банкрутством, перепрофілюванням підприємств, установ, організацій, скороченням чисельності або штату працівників), дається право на достроковий вихід на пенсію за віком.

Детальніше...

Про обчислення пенсій у 2014 році та показники середньої зарплати, які застосовуються для розрахунку пенсії

PENSII_23.jpg

Відповідно до ст. 40 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пенсії обчислюються із застосуванням середньої заробітної плати (доходу) в середньому на одну застраховану особу в Україні, з якої сплачено страхові внески, за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії. При призначенні пенсій у 2013 роцізастосовувався усереднений показник заробітної плати в країні за 2010 - 2012 р.р.,який становив 2368,70 грн.

Особам, які звернулися за призначенням пенсій з початку 2014 року, пенсії мали б призначатися із застосуванням усередненого показника заробітної плати в середньому на одну застраховану особу в Україні за 2011-2013 роки. Проте, на сьогоднішній день Пенсійним фондом визначено показник середньої заробітної плати лише за листопад 2013 року (2987,05 грн.).За грудень 2013 року зазначений показник ще відсутній.

Детальніше...

Зміни у пенсійному забезпеченні з 1 липня 2013 року

За повідомленням Пенсійного фонду України, з 1 липня п.р. набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії» від 14.05.2013 № 231-VII (далі – Закон), яким внесено зміни до Законів «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам».

Детальніше...

Пенсія у зв'язку з втратою годувальника

Умови призначення пенсії у зв'язку з втратою годувальника

Пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім'ї померлого годувальника, які були на його утриманні.

Згідно зі ст. 36 Закона України «Про суспільне державне пенсійне страхування», непрацездатними членами сім'ї, які мають право на пенсію у зв'язку з втратою годувальника, є :

Детальніше...

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< червня 2020 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання