Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Оплата праці

Про строки виплати заробітної плати за час відпустки

alt

Відповідно до ст.115 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП) та частини 1 ст.21 Закону України «Про відпустки» заробітна плата за час відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до її початку.

Обчислення триденного строку для виплати заробітної плати за час відпустки здійснюється в календарних днях. Це випливає зі ст. 115 КЗпП, що встановлює граничні строки для виплати заробітної плати, у тому числі й за час щорічної відпустки, саме в календарних днях. Такої ж думки додержується Мінсоцполітики у своєму листі від 02.10.2019 № 1432/0/206-19.

Детальніше...

Різні оклади в межах «вилки» за однаковими посадами у штатному розписі

alt

Відповідно до ст. 15 Закону України "Про оплату праці" та ст. 97 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП), форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, ставки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат встановлюються підприємствами, установами, організаціями самостійно у колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною та галузевими (регіональними) угодами.

Детальніше...

Індексація заробітної плати новоприйнятого працівника: як визначити «базовий» місяць

alt

Питання, пов’язані з індексацією заробітної плати, врегульовані Законом України «Про індексацію грошових доходів населення» та Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 № 1078.

Положення цих нормативних актів є обов’язковими для всіх роботодавців: і бюджетників, і госпрозрахункових підприємств, і фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю.

Заробітна плата індексується в межах прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб (з 1 січня 2021 року – 2270 грн). Частина заробітної плати, що перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, індексації не підлягає.

Детальніше...

Щодо надання працівнику бюджетної установи різних видів матеріальної допомоги протягом одного року

alt

Відповідно до ст. 8 Закону України «Про оплату праці» умови та розміри оплати праці працівників установ і організацій, що фінансуються з бюджету, визначаються Кабінетом Міністрів України.

На реалізацію зазначеної норми спрямована постанова Кабінету Міністрів України від 30.08.2002 №1298 «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» (зі змінами, далі – постанова №1298).

Відповідно до пп. «б» п.4 постанови №1298 керівникам бюджетних установ, закладів та організацій надано право у межах фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисах, надавати працівникам цих установ, закладів та організацій матеріальну допомогу, в тому числі на оздоровлення, в сумі не більше ніж один посадовий оклад на рік, за винятком матеріальної допомоги на поховання.

Детальніше...

Застосування податкової соціальної пільги в 2021 році

alt

Граничний розмір доходу, який дає право на застосування податкової соціальної пільги.

Відповідно до п.п. 1 п. 4 ст. 169 розділу ІV Податкового кодексу України (далі – ПКУ), податкова соціальна пільга застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та винагороди), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень.

Детальніше...

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< травня 2018 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання