Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Оплата праці

Щодо розрахунку відпускних у випадку хвороби працівника у відпустці

alt

У своєму листі від 21.03.2019 № 369/0/206-19 Міністерство соціальної політики України розглядає питання щодо обчислення середньої заробітної плати для оплати часу відпустки.

Відповідно до статті 11 Закону України "Про відпустки", у разі тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої у встановленому порядку, щорічна відпустка повинна бути перенесена на інший період або продовжена.

Детальніше...

Суміщення посад: розмір доплат та чи потрібна згода працівника

alt

Працівникам, які виконують на тому ж підприємстві, в установі, організації поряд зі своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткову роботу за іншою професією (посадою) або обов’язки тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи, провадиться доплата за суміщення професій (посад) або виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника.

Детальніше...

Щодо збереження середнього заробітку за час проходження медичних оглядів

alt

Статтею 123 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП) визначено, що за працівником, зобов’язаним проходити обов’язкове медичне обстеження, за час перебування в медичному закладі на такому обстеженні зберігається середній заробіток за місцем роботи.

До таких працівників, згідно зі статтями 169 та 191 КЗпП, відносяться працівники, зайняті на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, а також молоді працівники віком до 21 року.

Детальніше...

Зменшення розміру премії або її невиплата в певних місяцях та істотні умови праці

alt

Статтею 15 Закону України «Про оплату праці» передбачено, що форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат встановлюються підприємствами, установами, організаціями самостійно у колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною, галузевими (міжгалузевими) і територіальними угодами.

Детальніше...

Порядок виплати компенсації у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу в особливий період, скасовано

alt

Постановою Кабінету Міністрів України від 10 квітня 2019 року № 307 визнано таким, що втратив чинність, Порядок виплати компенсації підприємствам, установам, організаціям, фермерським господарствам, сільськогосподарським виробничим кооперативам та фізичним особам — підприємцям у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу в особливий період.

Рішення прийняте на виконання Закону України від 24.12.2015 № 911-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», згідно з яким роботодавцям не передбачається компенсація за рахунок коштів Державного бюджету України витрат на виплату середнього заробітку працівникам, призваним і прийнятим на військову службу в особливий період, яка виплачувалась протягом 2014-2015 років.

За матеріалами сайту: https://buhgalter.com.ua/

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< серпня 2018 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання