Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Оплата праці

Виплата лікарняних при ліквідації або реорганізації підприємства

alt

Відповідно до ст. 30 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 року (далі – Закон) матеріальне забезпечення та соціальні послуги за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту), цивільно-правового договору та на інших підставах, передбачених законом, призначаються та надаються за основним місцем роботи (діяльності).

Допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), допомога по вагітності та пологах застрахованим особам (у тому числі тим, які здійснюють підприємницьку чи іншу діяльність та одночасно працюють на умовах трудового договору) надається за основним місцем роботи (діяльності) та за сумісництвом (наймом) у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Зокрема, згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, який затверджений постановою Кабінету міністрів України від 26.09.2001 р. №1266 (зі змінами).

Детальніше...

Щодо оплати перших п'яти днів за листками непрацездатності «ізоляція від COVID-19»

alt

Міністерство соціальної політики України у своєму листі від 15.05.2020 №5183/0/290-20 надало роз’яснення щодо порядку оплати перших п'яти днів за листками непрацездатності, в яких у графі «Причина непрацездатності» вказано «11 — ізоляція від COVID-19».

У зазначеному листі відзначається, що умови надання застрахованим особам допомоги по тимчасовій непрацездатності та тривалість її виплати визначено статтею 22 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон).

Детальніше...

Чи підлягають індексації виплати за час простою?

alt

Відповідно до п. 2 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 р. № 1078, індексації підлягають грошові доходи населення, що не мають разового характеру, зокрема оплата праці найманих працівників підприємств у грошовому вираженні, що включає оплату праці за виконану роботу згідно з тарифними ставками (окладами), доплати надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також компенсаційні виплати, що мають постійний характер.

Оплата часу простою не належить до постійних виплат, які підлягають індексації, тому виплати за час простою не індексуються.

Держпраці

http://dsp.gov.ua/faq/chy-pidliahaiut-indeksatsii-vyplaty-za-chas-prostoiu/

Оплата листка непрацездатності під час простою підприємства

alt

Згідно зі ст. 34 Кодексу законів про працю України простій – це зупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами.

Порядок оплати праці за період простою встановлено ст. 113 Кодексу законів про працю України. Згідно з її нормами, період простою не з вини працівника, у тому числі на період оголошення карантину, встановленого КМУ, оплачується з розрахунку не нижче двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу).

Детальніше...

ФСС компенсуватиме працюючим особам 50% заробітку на період перебування в лікарнях або самоізоляції під медичним наглядом

alt

Відповідно до повідомлення Фонду соціального страхування України (далі – Фонд), на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення COVID-19 було розширено перелік страхових випадків, за якими передбачено надання матеріального забезпечення Фондом.

Право на компенсацію втраченого заробітку від Фонду тепер мають усі працюючі на період перебування в спеціалізованих закладах охорони здоров’я, а також на самоізоляції під медичним наглядом.

Детальніше...

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< червня 2018 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання