Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Оплата праці

Запитання: Чи має бути оплачений працівникові-донору день здавання крові, якщо за графіком роботи це його вихідний день?

Відповідь: Гарантії та пільги для донорів визначені у статті 124 Кодексу законів про працю України та в Законі України «Про донорство крові та її компонентів» від 23.06.1995 № 239/95-ВР (далі – Закон), яким регулюються відносини, пов'язані з розвитком донорства крові.

 

Так, частиною першою статті 9 Закону передбачено, що у день давання крові та (або) її компонентів, а також в день медичного обстеження працівник, який є або виявив бажання стати донором, звільняється від роботи на підприємстві, в установі, організації незалежно від форм власності із збереженням за ним середнього заробітку. Донори з числа студентів вищих навчальних закладів та учнів професійних навчально-виховних закладів у зазначені дні звільняються від занять.

Після кожного дня давання крові та (або) її компонентів, в тому числі у разі давання їх у вихідні, святкові та неробочі дні, донору надається додатковий день відпочинку із збереженням за ним середнього заробітку. За бажанням працівника цей день може бути приєднано до щорічної відпустки або використано в інший час протягом року після дня давання крові чи її компонентів (частина друга статті 9 Закону).

Виплата середнього заробітку здійснюється за рахунок коштів власника підприємства, установи, організації, де працює донор, або уповноваженого ним органу. Зазначені кошти належать до таких, що спрямовані на благодійну діяльність (частина п’ята статті 9 Закону).

Підставою для надання зазначених пільг є відповідні довідки, видані донору за місцем медичного обстеження чи давання крові та (або) її компонентів (частина шоста статті 9 Закону).

Як обчислюється розмір допомоги у зв’язку з виходом на пенсію на госпрозрахункових підприємствах?

За роз’ясненням Міністерства соціальної політики України, надання одноразової допомоги працівникам у зв’язку з виходом на пенсію може бути передбачене у колективному договорі підприємства.

Законодавством надано право підприємствам, установам, організаціям самостійно визначити умови та розмір одноразової допомоги під час виходу на пенсію через унесення відповідних норм до колективного договору. Порядок обчислення допомоги у зв’язку з виходом на пенсію також доцільно виписати у колдоговорі.

Детальніше...

Динаміка показників фактичного і законодавчо встановленого розміру прожиткового мінімуму та середньомісячної номінальної заробітної плати за 2013 рік

.

Право на відпустку, якщо відпрацьовано неповний місяць

Чи виплачується компенсація за невикористані дні відпустки, якщо працівник відпрацював на підприємстві менше місяця? Яким чином розраховується сума компенсації?

 

Відповідно до Закону України «Про відпустки», працівники, що перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи, мають право на відпустку.

У разі звільнення працівника, у тому числі і у випадку, коли його робочий період склав менше одного місяця, йому, відповідно до ст. 24 Закону, виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей.

Детальніше...

Про компенсацію роботи у вихідний день

Залучення працівників до роботи у вихідні дні

Згідно зі ст.71 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП), робота у вихідні дні забороняється. Залучення деяких працівників до роботи в ці дні допускається тільки з дозволу виборного органу первинної профспілкової організації підприємства, установи, організації і лише у виняткових випадках, визначених законодавством, а також ч.2 цієї статті.

Залучають працівників до роботи у вихідні дні за письмовим наказом (розпорядженням) роботодавця.

Детальніше...

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< квітня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання