Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Зайнятість

Скорочення чисельності або штату працівників

Згідно з ч.3 статті 64 Господарського кодексу України підприємство, установа, організація (далі – підприємство), тобто роботодавець, має право самостійно визначати організаційну структуру, а також встановлювати чисельність працівників і штатний розпис.

Отже, за певних обставин роботодавець може (а інколи змушений) змінювати чисельність або штат працівників скороченням.

Детальніше...

Частичная безработица: порядок получения и выплаты пособия от Фонда общеобязательного государственного соцстрахования Украины на случай безработицы

Пособие по частичной безработице — это один из видов социальных гарантий государства гражданам, которые по независящим от них причинам остались без работы, но не уволены с предприятия, которое, в свою очередь, продолжает работать, но уже в другом режиме — режиме простоя.

 

Право на пособие по частичной безработице

Частичная безработица — вынужденное временное сокращение предусмотренной законодательством продолжительности рабочего времени в связи с остановкой (сокращением) производства продукции по причинам экономического, технологического и структурного характера без прекращения трудовых отношений (п. 1 ст. 47 Закона Украины «О занятости населения» (далее – Закон № 5067), п. 1.2 Порядка предоставления помощи по частичной безработице, утвердженного приказом Минсоцполитики от 07.03.2013 № 103 (далее – Порядок № 103)).

Детальніше...

Яка норма тривалості робочого часу встановлюється для працівників із ненормованим робочим днем?

Як визначено у Рекомендаціях щодо порядку надання працівникам з ненормованим робочим днем щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці, затверджених наказом Міністерства праці та соціальної політики України № 7 від 10.10.97, ненормований робочий день – це особливий режим робочого часу, який установлюється для певної категорії працівників у разі неможливості нормування часу трудового процесу. У разі потреби ця категорія працівників виконує роботу понад нормальну тривалість робочого часу (ця робота не вважається надурочною). Міра праці у даному випадку визначається не тільки тривалістю робочого часу, але також колом обов'язків і обсягом виконаних робіт (навантаженням).

Детальніше...

Чи скорочується напередодні святкових днів робота працівників на умовах неповного робочого дня або тижня?

     Відповідно до статті 53 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП), напередодні святкових і неробочих днів, визначених статтею 73 КЗпП, тривалість роботи працівників, скорочується на одну годину як за п’ятиденного, так і за шестиденного робочого тижня.

Детальніше...

Чи має стажист право на оплачувану відпустку?

Статтею 29 Закону України «Про зайнятість населення» передбачено можливість набуття досвіду і стажу роботи для молодих фахівців шляхом проходження стажування під час навчання із внесенням відповідного запису до трудової книжки.

Порядок укладення договору про стажування студентів вищих та учнів професійно-технічних навчальних закладів на підприємствах, в установах та організаціях, а також Типову форму договору про стажування студентів вищих та учнів професійно-технічних навчальних закладів на підприємствах, в установах та організаціях затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 16.01.2013 № 20 (далі – Порядок).

Детальніше...

Більше статей...

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< березня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 30 31

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання