Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Охорона праці і здоров'я

Методичні рекомендації щодо формування розділу «Охорона праці» колективного договору підприємства, установи та організації»

imagesУ сучасних умовах зростає роль належного формування розділу «Охорона праці» колективного договору  підприємства для поліпшення умов праці, попередження випадків виробничого травматизму і професійних захворювань, надання працівникам пільг і компенсацій за важкі та шкідливі умови праці, а також належного захисту здоров’я працівників.

         Формування зазначеного розділу потрібно проводити у декілька етапів (кроків), які повинні здійснити посадові особи підприємства, насамперед – служби охорони праці, головні спеціалісти (технолог, інженер, механік та інші), представники відділу кадрів та економічно-бухгалтерської служби.

Детальніше...

Щодо видачі довідки для одержання путівки на санаторно-курортне лікування

            Вже не так далеко літо. Відлік можна починати хоч сьогодні. Тому питання, пов'язані з видачею довідок для одержання путівок на санаторно-курортне лікування, цікавлять переважно всі членські профспілкові організації.

         Відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» виконавчою дирекцією ФСС з ТВП здійснюється забезпечення застрахованих осіб і членів їх сімей послугами із санаторно-курортного лікування.

Детальніше...

Відшкодування моральної шкоди сім'ї працівника, загиблого внаслідок нещасного випадку на виробництві

                 Верховний Суд України постановою від 13.11.2013 №6-120цс13 надав правовий висновок у спорі про відшкодування моральної шкоди членам сім'ї працівника, який загинув унаслідок нещасного випадку на виробництві.

         Так, відшкодування моральної шкоди членам сім'ї працівника, який загинув унаслідок нещасного випадку на виробництві, здійснюється відповідно до положень статті 1167 та частини 2 статті 1168 Цівільного кодексу України, а не за нормами Закону України “Про загальнообов'язкове державіне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності” від 23.09.1999 № 1105- XIV(дал Закон № 1105).

Детальніше...

Оплата листка тимчасової непрацездатності за сумісництвом.

        Згідно зі ст. 51 Закону України від 18.01.2001 р. № 2240 «Про загальнообов'язкове соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» (із змінами) підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності, а в разі роботи за сумісництвом - копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи.

         Таким чином, листок непрацездатності оплачується окремо за основним місцем роботи і окремо-за сумісництвом.

Допомога по вагітності та пологах

        Відповідно до ст. 38 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування в зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням», допомога по вагітності та пологах застрахованій особі виплачується за весь період відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, тривалість якої становить 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей - 70) календарних днів після пологів.

 

Жінкам, віднесеним до 1-4 категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомога по вагітності та пологах виплачується за 180 календарних днів зазначеної відпустки (90 - до пологів та 90 - після пологів).

Розмір зазначеної допомоги обчислюється сумарно та надається застрахованій особі в повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактично

використаних до пологів.

У разі надання застрахованій особі відпустки в зв'язку з вагітністю та пологами у період ії тимчасової непрацездатності листок по тимчасовій непрацездатності закривається і з дня настання цієї відпустки видається інший. Кожен із зазначених листків оплачується за відповідними нормами цього Закону.

У разі надання застрахованій особі відпустки в зв'язку з вагітністю та пологами у періоди: простою підприємства, установи, організації не з вини застрахованої особи; щорічної (основної чи додаткової) відпустки; відпустки без збереження заробітної плати; додаткової відпустки в зв'язку з навчанням; творчої відпустки -допомога по вагітності та пологах надається з дня виникнення права на відпустку в зв'язку з вагітністю та пологами. За період відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, що збігається з відпусткою для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, допомога по вагітності та пологах виплачується незалежно від допомоги по догляду за дитиною.

Більше статей...

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< березня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання