Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Охорона праці і здоров'я

Мінюстом зареєстровано зміни до Порядку фінансування оздоровлення дітей за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

До Федерація профспілок України надійшла зареєстрована Міністерством юстиції України постанова правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності № 8 від 3 квітня 2012 року «Про внесення змін до Порядку фінансування оздоровлення дітей застрахованих осіб у дитячих закладах оздоровлення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності».

Основною зміною є можливість оздоровлення дітей віком від шести років.

Уточнено, що до переліку дитячих закладів оздоровлення, які мають право частково фінансуватися за рахунок коштів Фонду, можуть входити заклади незалежно від форм власності та дитячі заклади оздоровлення, передані в оренду. В Порядку уточнено які фізичні особи - підприємці можуть скористатися послугою Фонду з оздоровлення дітей: це ті, хто бере добровільну участь у цьому виді державного соціального страхування і сплачує єдиний внесок.

Повний текст додається. Постанова набуває чинності з дня її офіційного опублікування.

Нагадуємо, що раніше Міністерством юстиції вже зареєстровано постанови правління Фонду від 03.04.2012 р. № 7 «Про затвердження граничних норм витрат на харчування, лікування та культурне обслуговування дітей, які є членами сімей застрахованих осіб у дитячих закладах оздоровлення на 2012 рік» та № 15 «Про окремі питання фінансування оздоровлення дітей застрахованих осіб у дитячих закладах оздоровлення за рахунок коштів Фонду». Останньою дозволено у 2012 році правлінням відділень Фонду приймати рішення щодо фінансування за рахунок коштів соціального страхування оздоровлення дітей застрахованих осіб у дитячих закладах оздоровлення з тривалістю оздоровчої зміни не менше 14 днів.


За матеріалами ФПУ

 

Медичні огляди працівників, які працюють на електронно-обчислювальних та обчислювальних машинах, до яких належить і персональний комп’ютер

Обслуговування персональних комп’ютерів віднесено до Переліку шкідливих і небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу, при роботі з якими обов’язкові попередній і періодичний медичний огляд працівників, згідно п. 2.6 Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженого наказом МОЗ України від 21 травня 2007 року № 246.(зорово-напружені роботи, які пов’язані з безперервним стеженням за екраном відео терміналу)

Такі працівники підлягають щорічному медичному обстеженню у офтальмолога і невропатолога.

Додаткова відпустка за роботу на комп’ютері

На яку кількість днів додаткової відпустки має право працівник, який працює цілий день за комп’ютером?

 

  Окремим категоріям працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я, згідно з п. 1 ст.8 Закону України «Про відпустки» надаються щорічні додаткові відпустки за особливий характер праці за Списком №2.

  Оскільки робота працівників, які працюють на електронно-обчислювальних та обчислювальних машинах, до яких належить і персональний комп’ютер, пов’язана з підвищеним зоровим і нервово-емоційним напруженням, таку роботу можна віднести до роботи з особливим характером праці.

  Відповідно до роз’яснення Міністерства соціальної політики України працівникам, робота яких пов’язана з використанням персонального комп’ютера і яким тривалість щорічної відпустки не визначено іншими актами законодавства, надаються щорічні відпустки за особливий характер праці тривалістю до 4 календарних днів згідно з підрозділом «Інші види виробництв» розділу ХХІІ «Загальні професії за всіма галузями господарства» (п. 58 Списку № 2). Конкретна тривалість таких відпусток встановлюється колективним або трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах.

Процедура надання путівок до дитячих закладів оздоровлення та відпочинку

alt

- Відділи (управління) у справах сім’ї, молоді та спорту райдержадміністрацій та міських (міст обласного значення) рад розподіляють путівки серед дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки у межах квот, визначених управлінням у справах сім'ї та молоді Миколаївської облдержадміністрації, для відповідної територіальної одиниці (району, міста).

При вирішенні питання щодо першочерговості оздоровлення та відпочинку дітей враховується соціальний статус дитини і матеріальне становище сім’ї, в якій вона виховується.


Детальніше...

Президент доручив забезпечити літній якісний відпочинок дітей

alt

Президент України Віктор Янукович доручив Кабінету Міністрів та обласним державним адміністраціям забезпечити оздоровлення та відпочинок дітей влітку 2012 року на належному рівні. Про це на брифінгу повідомив Уповноважений Президента з прав дитини Юрій Павленко. За його словами, йдеться не лише про якісне, безпечне оздоровлення та відпочинок дітей, а й про збільшення кількості тих, хто зможе його отримати.


Детальніше...

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< березня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання