Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Охорона праці і здоров'я

Безпечне використання газонокосарок

       Порядок видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, затверджений постановою КМУ від 26.10.2011 № 1107, не вимагає отримання суб'єктом господарювання документа дозвільного характеру на експлуатацію ручних механізованих газонокосарок.

         На виробництві до робіт з використанням ручних механізованих газонокосарок допускають осіб після проведення інструктажу з питань охорони праці за відповідною інструкцією з охорони праці, а у разі використання ручної газонокосарки з електричним приводом додатково проводять інструктаж за інструкцією з охорони праці під час роботи з ручним електроінструментом. Медичних протипоказань до осіб, яких залучають до робіт з газонокосаркою, немає.

Детальніше...

К безопасному труду - через общественный контроль за выполнением законодательства об охране труда

            Вопросы охраны труда всегда были одним из основных направлений работы профсоюзов. Многие годы технические инспекции профсоюзов фактически выполняли роль государственного надзора за состоянием охраны труда. Но с обретением Украиной независимости и появлением Государственного комитета по надзору за охраной труда профсоюзы утратили главенствующую роль и влияние на этом направлении с 1994 года.

            Однако постоянные реформирования и ограничения деятельности государственного надзора за охраной труда, в нарушение Конвенций Международной организации труда, в том числе последние законодательные акты государства практически остановили деятельность органов Госгорпромнадзора.

Детальніше...

Залежність тривалості щорічної додаткової відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці від часу перебування працівника на «лікарняному»

Згідно зі статтею 7 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) щорічна додаткова відпустка за роботу із шкідливими і важкими умовами праці надається працівникам, зайнятим на роботах, пов'язаних із негативним впливом на здоров'я шкідливих виробничих факторів, за Списком виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість працівників на роботах в яких дає право на щорічну додаткову відпустку, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.1997 № 1290 (додаток 1 у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 13.05.2003 № 679; далі — Список). Звертаємо увагу, що у Списку зазначено максимальну тривалість щорічної додаткової відпустки, що передбачена за повний рік роботи за конкретною професією, посадою, видом роботи, виробництва.

Детальніше...

Звільнення у зв'язку з виявленою невідповідністю

       Пункт 2 ст. 40 Кодексу законів про працю України передбачає можливість звільнення у зв'язку з виявленою невідповідністю працівника виконуваній роботі або посаді, яку він обіймає, через недостатню кваліфікацію або стан здоров'я, які перешкоджають продовженню даної роботи.

         Підставою для розірвання трудового договору є саме виявлена невідповідність. Виявленою невідповідністю може бути неякісне виконання роботи, неналежне виконання трудових обов'язків з причин недостатньої кваліфікації.

Детальніше...

Оподаткування вартості профспілкової путівки

Чи підлягає оподаткуванню ПДФО вартість профспілкової путівки на сімейний відпочинок, якщо за цією путівкою проводиться оздоровлення також і члена сім’ї старше 18 років?

Відповідно до пп. 165.1.35 п.165.1 ст.165 Податкового кодексу до складу загального (річного) оподаткованого доходу не включається вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування, у тому числі на реабілітацію інвалідів на території України платника податку або його дітей віком до 18 років, які надають йому безоплатно або зі знижкою (у розмірі такої знижки) професійною спілкою, до якої зараховуються профспілкові внески платника податку - члена такої професійної спілки, створеної згідно із законодавством України, або за рахунок коштів відповідного фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування.

 

Згідно з п. «е» пп.164.2.17 п.164.2 ст. 164 Податкового кодексу до загального місячного оподаткованого доходу платника податку включається дохід, отриманий платником як додаткове благо у вигляді вартості безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг) визначеної за правилами звичайної ціни (вартості) товарів (робіт, послуг) індивідуально призначеної для такого платника податку, крім сум, зазначених у пп. 165.1.53 п. 165.1 ст. 165 цього Кодексу.

Якщо додаткові блага надаються у не грошовій формі , сума податку обєкта оподаткування обчислюється за правилами, визначеними п.164.5 ст. 164 Податкового кодексу.

Сімейна профспілкова путівка, надана члену профспілки, до якої включається вартість оздоровлення члена сімї старше 18 років, оподатковується ПДФО у розмірі частини отриманого доходу на оздоровлення такого члена сімї як додаткове благо за ставкою, встановленою п.167.1 ст.167 Податкового кодексу, - 15(17)% із застосуванням коефіцієнта, розрахованого за формулою, наведеною в п.164.5 ст. 164 цього Кодексу.

За матеріалами вісника Міністерства доходів і зборів України. -2014.-№27.

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< березня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання