Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Охорона праці і здоров'я

Молоко за шкідливі умови: давати чи ні?

З 1 березня 2018 року набрало чинності розпорядження Кабінету Міністрів України від 18.12.2017 № 1022, яким скасовано, зокрема Порядок безоплатної видачі молока або інших рівноцінних харчових продуктів працівникам, зайнятим на роботах із шкідливими умовами праці (затверджений постановою Держкомпраці СРСР і Президії ВЦРПС від 16.12.1987 № 731/П-13).

Водночас, самі пільги за шкідливі умови праці не скасовано!

Детальніше...

Додаткова відпустка за роботу на комп’ютері

Законом України «Про відпустки» (п.1.ст.8) передбачено надання окремим категоріям працівників, робота яких пов’язана в т.ч. з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням, щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці. Така відпустка надається за Списком виробництв, робіт, професій і посад працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я, що дає право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці (далі – Список №2), затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України № 1290 від 17.11.1997.

Детальніше...

Звернення ФПУ щодо атестації лабораторій

ФПУ повторно звернулась до Міністерства соціальної політики України, Міністерства охорони здоров’я, Державної регуляторної служби України з приводу затягування вирішення питання розробки та затвердження нового Порядку атестації лабораторій на право здійснення санітарно-гігієнічних досліджень факторів виробничого середовища та трудового процесу для проведення атестації робочих місць за умовами праці відповідно до пункту 7 постанови Кабінету Міністрів України від 5 жовтня 2016 р. № 741 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України та визнання такими, що втратили чинність, деяких актів Кабінету Міністрів України та Ради Міністрів УРСР».

Додаток: копія листа ФПУ на 1 арк.

Атестація робочих місць за умовами праці: правові підстави та порядок встановлення або відміни пільг та компенсацій за умовами праці

За ст. 7 Закону України «Про охорону праці», працівники, зайняті на роботах із шкідливими та важкими умовами праці, мають право на оплачувані перерви санітарно-оздоровчого призначення, скорочену тривалість робочого часу, щорічну додаткову оплачувану відпустку, пільгову пенсію, оплату праці в підвищеному розмірі, безплатне забезпечення лікувально-профілактичним харчуванням, молоком або рівноцінними харчовими продуктами, газованою солоною водою, та інші пільги і компенсації, що надаються у визначеному законодавством порядку.

Детальніше...

Право на реабілітаційне лікування за кошти Фонду соцстрахування має кожен працевлаштований українець

Image result for Право на реабілітаційне лікування

Постановою правління Фонду соціального страхування України  (далі – Фонд) від 13 липня 2017 року № 39 затверджено «Порядок відшкодування витрат за надані соціальні послуги з лікування застрахованих осіб та членів їх сімей після перенесених захворювань і травм у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів за рахунок коштів Фонду соціального страхування України».

Детальніше...

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< березня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання