Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Охорона праці і здоров'я

Порядок звільнення працівника, який більше 4-х місяців підряд не з’являється на робочому місці через тимчасову непрацездатність

Відповідно до ст. 40 Кодексу законів про працю України (КЗпПУ), трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності може бути розірваний власником або уповноваженим ним органом у випадку нез’явлення на роботу протягом більш як чотирьох місяців підряд внаслідок тимчасової непрацездатності, не рахуючи відпустки по вагітності і пологах, якщо законодавством не встановлений триваліший строк збереження місця роботи (посади) при певному захворюванні. За працівниками, які втратили працездатність у зв’язку з трудовим каліцтвом або професійним захворюванням, місце роботи (посада) зберігається до відновлення працездатності або встановлення інвалідності.

Детальніше...

Роз’яснення Фонду соціального страхування України

Фонд соціального страхування України у своєму листі від 20.03.2018 № 5.2-28-922 надає роз’яснення на звернення застрахованої особи щодо ухилення страхувальника від прийняття листка непрацездатності для надання допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Алгоритм дій при нещасному випадку на підприємстві

Порядок проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затверджений постановою КМУ від 30.11.2011 № 1232 (далі – Порядок ), визначає процедуру проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних  захворювань і аварій, що сталися з працівниками на підприємствах, в установах та організаціях  незалежно  від  форми  власності.

Розслідування проводиться у разі виникнення нещасного випадку, а саме обмеженої в часі події або раптового впливу на працівника небезпечного виробничого фактора чи середовища, що сталися у процесі виконання ним трудових обов’язків,  внаслідок яких зафіксовано шкоду здоров’ю, які   призвели  до втрати працівником працездатності на один робочий день чи більше.

Детальніше...

Нещасний випадок під час прямування на роботу (з роботи) або в обідню перерву – виробничий чи ні?

Відповідно до ст. 22 Закону України «Про охорону праці», усі нещасні випадки, профзахворювання й аварії, які сталися з працівниками, підлягають розслідуванню роботодавцем. При цьому порядок розслідування нещасного випадку залежатиме від того, пов’язаний він з виробництвом чи ні.

Процедуру, відповідно до якої нещасні випадки кваліфікують і розслідують як пов’язані з виробництвом, регламентуєПорядок проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затверджений постановою КМУ від 30.11.2011 р. № 1232 (далі – Порядок №1232).

Невиробничий характер нещасних випадків визначають з урахуванням Порядку №1232 та відповідно доПорядку розслідування та обліку нещасних випадків невиробничого характеру, затвердженого постановою КМУ від 22.03.2001 р. № 270 (далі – Порядок № 270).

Детальніше...

До уваги голів членських профспілкових організацій!

На порядку денному - оздоровлення дітей!

         Літо у розпалі, оздоровлення працівників та їх дітей триває і дитячі оздоровчі заклади області запрошують своїх маленьких відпочиваючих. Ще є час гарно відпочити та набратися сил, нових вражень та чудового настрою на цілий рік.

         Пропонуємо до вашого відома перелік дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, розташованих в курортних зонах Миколаївської області (Очаківська, Рибаківська, Коблевська зони).

Документи:
Скачать файл (Перелік ДОЗ.doc)Перелік ДОЗ.doc73 Kb

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< березня 2020 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання