Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Охорона праці і здоров'я

Сумісники не проходять повторне навчання з охорони праці при прийнятті на ідентичні посади – позиція Верховного Суду

alt

Верховний Суд звертає увагу на те, що чинне законодавство України не передбачає обов'язок працівників проходити повторне навчання у разі сумісництва ідентичних професій і спеціальностей та не передбачає обов'язку роботодавця забезпечити проходження повторного навчання з охорони праці працівникам, які надали документи про проходження відповідного навчання.

Справа у тому, що Типове положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці та Перелік робіт з підвищеною небезпекою передбачають, що особи, які суміщують професії, проходять навчання, інструктаж і перевірку знань з питань охорони праці як зі своїх основних професій, так і за професіями, що суміщуються.

Детальніше...

Про обов’язок роботодавця забезпечити працівників засобами індивідуального захисту

alt

Обов’язок роботодавця забезпечити за свій рахунок придбання, комплектування, видачу та утримання засобів індивідуального захисту для працівників визначений нормативно-правовими актами з охорони праці. Крім того, конкретні відповідні зобов’язання роботодавця мають бути закріплені у колективному договорі відповідного підприємства, установи, організації.

Так, відповідно до статті 8 Закону України «Про охорону праці» на роботах із шкідливими і небезпечними умовами праці, а також роботах, пов’язаних із забрудненням або несприятливими метеорологічними умовами, працівникам видаються безоплатно за встановленими нормами спеціальний одяг, спеціальне взуття та інші засоби індивідуального захисту, а також мийні та знешкоджувальні засоби. Працівники, які залучаються до разових робіт, пов’язаних з ліквідацією наслідків аварій, стихійного лиха тощо, що не передбачені трудовим договором, також повинні бути забезпечені зазначеними засобами.

Детальніше...

Медичні огляди працівників - 2022: Держпраці закликає роботодавців активізуватись

alt

Відповідно до ч. 1 ст. 17 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.1992 № 2694-XII, ст.169 Кодексу законів про працю України роботодавець зобов’язаний за свої кошти забезпечити фінансування та організувати проведення попереднього (під час прийняття на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, щорічного обов’язкового медичного огляду осіб віком до 21 року (далі – медичний огляд працівників).

З початку встановлення карантину в Україні та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів, з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, одним із обмежувальних заходів, які були визначені постановами Кабінету Міністрів України, було питання прийняття на роботу та виконання роботи працівниками без проходження медичних оглядів.

Детальніше...

До уваги голів членських профспілкових організацій!

На порядку денному - оздоровлення дітей

alt

Літо триває, а це час гарно відпочити та набратися сил, нових вражень та чудового настрою на цілий рік.

Дитячі оздоровчі заклади нашої області запрошують оздоровитися на березі Чорного моря в Очаківській, Рибаківській та Коблевській зонах.

Пропонуємо до вашого відома перелік закладів дитячого оздоровлення та відпочинку розташованих в курортних зонах Миколаївській області, які приймають для відпочинку і оздоровлення організовані групи дітей.

Документи:
Скачать файл (Перелік ДОЗ 2021.doc)Перелік ДОЗ 2021.doc52 Kb

Охорона праці під час організації дистанційної (надомної) роботи

alt

В умовах поширення коронавірусної інфекції та впровадження карантинного режиму на території України все більше компаній переводять своїх працівників на дистанційну (надомну) роботу з метою зменшення ризику розповсюдження інфекції та, відповідно, рівня захворюваності.

На сьогодні вже прийнято низку законодавчих змін, які регламентують порядок встановлення дистанційної (надомної) роботи як на загальних підставах, так і в період загрози епідемії. Однак чинне законодавство не визначає вимог з охорони праці для роботи вдома, а тому виникає питання, які існують ризики під час роботи працівників у дистанційному (надомному) режимі з точки зору охорони праці, що повинен врахувати роботодавець, встановлюючи працівникам такий режим роботи.

Детальніше...

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< березня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання