Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Статті

Юрій КУЛИК: «Захищати права людини праці – наш найперший обов’язок»

alt


Інтерв'ю Голови ФПУ Ю.М.Кулика газеті Верховної Ради України "Голос України":


Соціальну захищеність  наших співвітчизників важко назвати надійною. Мало того, у багатьох  випадках вона  явно не дотягує до сучасних європейських  стандартів. Взяти хоча б той  міфічний прожитковий мінімум, запроваджений у нашій країні.

Отож у цій ситуації зростає роль і  значимість профспілок. Особливо у руслі соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича, якими  передбачено суттєво  поліпшити життя пересічного українця.

Як  вітчизняні  профспілки захищають  права людини праці, як  добиваються для неї належних умов праці та гідної зарплати, як дбають про її оздоровлення та відпочинок – про це  йдеться у розмові нашого  кореспондента з Головою Федерації профспілок України (ФПУ) Юрієм Куликом.


Детальніше...

Профспілкові нагороди

Одним із заходів ФПУ, спрямованих на зміцнення профспілкового руху, визнання позитивної роботи профспілкових працівників, активістів і осіб, які сприяють кращій діяльності профспілок, є моральне та матеріальне заохочення. Нагородження здійснюється розпорядженнями Голови ФПУ та рішеннями Президії ФПУ за клопотанням президії обласної ради профспілок.

Нагрудний знак ФПУ “Заслужений працівник профспілок України” є однією з нагород профактивістам, що пропрацювали в профспілкових організаціях не менше 15 років, були нагороджені нагрудним знаком ФПУ “Профспілкова відзнака” і мають особливі заслуги перед профспілковим рухом. В нашій області таким знаком нагороджено: Миронову Віру Андріївну – голову обласної організації профспілки працівників енергетики та електротехнічної промисловості, Нємова Анатолія Семеновича – голову профкому МСЗ «Океан», Жака Володимира Івановича – голову профкому ДП «Науково-виробничий комплекс газотурбобудування «Зоря»-«Машпроект» та Толмачова Юрія Петровича - голову Миколаївської обласної ради профспілок.

Почесний знак Федерації профспілок України “За розвиток соціального партнерства” встановлено для нагородження працівників профспілкових органів, працівників органів державної влади та органів місцевого самоврядування, роботодавців, громадських діячів, інших осіб, які сприяють розвитку соціального партнерства. На Миколаївщині цей Почесний знак отримали 19 чоловік, серед яких у 2012 році: Чередніченко Олександр Васильович - голова єдиної первинної організації профспілки металургів і гірників України промплощадки МГЗ та Паламарюк Петро Миколайович - начальник Миколаївського управління лісового та мисливського господарства облдержадміністрації.

Нагрудний знак Федерації профспілок України “Профспілкова відзнака” засновано для відзначення профспілкових активістів за конкретні досягнення у профспілковій роботі за умови наявності стажу роботи у профспілках не менше 10 років, а також попереднього нагородження Почесною грамотою ФПУ. За останні роки таку нагороду отримали понад 50 профспілкових активістів. У квітні 2012 року на другому засіданні облпрофради “Профспілковою відзнакою” було нагороджено Косиченка Віктора Кімовича - голову профкому Миколаївської обласної офтальмологічної лікарні.

Почесна грамота Федерації профспілок України та Подяка Голови Федерації профспілок України - відзнаки за сумлінну працю на профспілковій ниві, вагомий внесок у розвиток економічної, правової, соціально-культурної, оздоровчої, фізкультурно-спортивної ті інших сфер діяльності профспілок. У 2011 році 12 профактивістів Миколаївщини були відзначені Почесними грамотами ФПУ та Подяками Голови ФПУ.

Миколаївська обласна рада профспілок щорічно нагороджує десятки профспілкових активістів Почесними грамотами облпрофради та Подяками за особистий внесок у розвиток профспілкового руху області в ім'я забезпечення захисту прав та інтересів людей праці.

 

Ексклюзивне інтерв’ю Голови ФПУ Ю.М.КУЛИКА газеті «Профспілкові вісті»

alt

Юрій Кулик: «ГОЛОВНИЙ ПРІОРИТЕТ ПРОФСПІЛОК - СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ЛЮДИНИ ПРАЦІ»

 

Зараз у суспільстві активно обговорюються соціальні ініціативи Президента України Віктора Януковича, які передбачають покращення життя простих людей. Зрозуміло, що величезну роль у вирішенні цих питань можуть і повинні відігравати профспілки, головна мета діяльності яких і є захист соціально-економічних інтересів працівників. Як вони вирішують це завдання, що планують зробити для створення гідних умов праці та стандартів життя? На ці та інші запитання сьогодні відповідає Голова Федерації профспілок України Юрій Кулик.

 

Детальніше...

Ю.М.Кулик: "Неприпустимо, коли підприємство працює, а зарплату не виплачують"

За теперішньої непростої соціально-економічної ситуації багато наших співгромадян, розчарувавшись у політиках, шукають підтримки і соціального захисту у профспілок. А як почуваються сьогодні профспілки? Чим вони живуть? Чи не забули своїх основних функцій — відстоювання прав та інтересів простих людей? Про це та багато іншого ми розмовляємо з головою найчисленнішої громадської організації — Федерації профспілок України Юрієм Куликом.

Юрію Миколайовичу, останнім часом в Україні поглиблюється соціальний діалог. З чим, на ваш погляд, пов'язані позитивні зміни у співпраці профспілок, органів державної влади та роботодавців?

 

Детальніше...

Юрій КУЛИК: «Наше завдання — забезпечити людям гідну і безпечну роботу, а також гідну її оплату»

Ситуація у соціально-економічній сфері в Україні досягла тієї межі, коли необхідно здійснювати не декларативні, а реальні заходи щодо її виправлення, проведення радикальних реформ. Поглиблюється прірва між бідними і багатими, порушуються конституційні права людей на гідні умови праці, а також гідну її оплату. Що в цих умовах роблять профспілки, які покликані стояти на захисті законних прав і інтересів трудящих? Про це ми попросили розповісти Голову Федерації профспілок України Юрія Кулика.

Захищаючи права та інтереси людей

— Юрію Миколайовичу, які завдання стоять сьогодні перед Федерацією профспілок України?

— Головне завдання, — а воно завжди було природним для профспілок, — це соціально-економічний захист законних прав та інтересів людей праці. Реалізувати його можна через мітинги протесту або шляхом переговорів, соціального діалогу. Ми свідомо обираємо діалог. Завдяки конструктивній позиції профспілок на засадах соціального діалогу останнім часом вдалося суттєво поліпшити взаємовідносини з владою та роботодавцями, особливо щодо підготовки нової Генеральної угоди та прийняття Трудового кодексу. Ці питання обговорені на зустрічах з Прем’єр-міністром України Миколою Азаровим і главою Федерації роботодавців України Дмитром Фірташем. Знаковою у стратегічному плані була наша зустріч з Президентом України Віктором Януковичем, де мова йшла про важливість розширення соціального діалогу між органами державної влади, профспілками і роботодавцями у здійсненні економічних і соціальних реформ задля піднесення рівня життя громадян України.

Вважаю, влада, роботодавці і профспілки повинні разом шукати шляхи подолання соціальної несправедливості, бідності, зубожіння. Дуже добре, що останнім часом налагоджується плідна співпраця в рамках Національної тристоронньої соціально-економічної ради, діяльність якої спрямована на узгодження позицій і спільних дій сторін соціального діалогу та розроблення рекомендацій і пропозицій Президентові, Верховній Раді та уряду України. А це, у свою чергу, сприятиме розвитку ринку праці, формуванню державницької позиції щодо збереження і розвитку трудового потенціалу, створення конкурентного бізнес-середовища та підтримки національного товаровиробника, реформування системи оплати праці та погашення заборгованості із заробітної плати. Ці позитивні тенденції треба і надалі розвивати, обстоювати власну позицію у вирішенні усіх нагальних проблем, шукати компромісу для досягнення кінцевих результатів.

Нещодавно ми широко відзначили День соціальної справедливості, який згідно з указом Президента України проводитиметься в нашій державі тепер щороку. Особливе занепокоєння профспілок викликає зростаюча соціально-економічна нерівність і поширення бідності в суспільстві, що пов’язано з нерівномірним розподілом прибутків від економічного зростання, погіршенням умов життя окремих вразливих груп населення — пенсіонерів, молоді, відсутністю соціальної справедливості у політиці перерозподілу доходів. ФПУ вимагає при проведенні масштабних соціально-економічних реформ безумовного дотримання принципу соціальної справедливості, вирішення стратегічних завдань у таких сферах, як зайнятість, соціальний захист, соціальний діалог і трудові відносини.

 

Детальніше...

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< червня 2018 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання