Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Статті

Випробувальний термін: що треба знати роботодавцю

Кодекс законів про працю України, який регулює трудові відносини працівників, передбачає можливість установлювати за угодою сторін (працівника і роботодавця) випробування з метою перевірки відповідності працівника роботі, яка йому доручається. Тобто прийняття на роботу працівника з випробним терміном можливе лише за наявності на це взаємної згоди як працівника, так і роботодавця.

Як свідчить практика, щоб у подальшому не виникло конфліктної ситуації, в заяві працівника, у відповідній резолюції керівника підприємства та в наказі по підприємству про прийняття на роботу слід зазначити умови про випробування та його строк, виходячи з вимог ст. 27 КЗпП. З наказом чи розпорядженням про прийняття на роботу обов'язково ознайомлюють працівника під підпис, що дає йому можливість знати умови трудового договору.

Трудовий договір вважається укладеним також і тоді, коли наказ чи розпорядження не видавалися, але працівник фактично був допущений до роботи, хоча тоді значно збільшується ймовірність виникнення конфліктної ситуації, в якій обстоювання працівником своєї позиції та прав значно ускладнюється. Строк випробування під час прийняття на роботу, якщо інше не встановлене законодавством України, не може перевищувати трьох місяців, а в окремих випадках, за погодженням з відповідним виборним органом первинної профспілкової організації, — шести місяців.

Для робітників строк випробування під час прийняття на роботу не може перевищувати одного місяця. Якщо працівник у період випробування був відсутній на роботі у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю або з інших поважних причин, строк випробування може бути продовжений на відповідну кількість днів відсутності працівника на роботі.

Доцільно зазначити, що випробування не встановлюється під час прийняття на роботу осіб, які не досягли 18 років; молодих робітників після закінчення професійних навчально-виховних закладів; молодих спеціалістів після закінчення вищих навчальних закладів; осіб, звільнених у запас з військової чи альтернативної (невійськової) служби; інвалідів, направлених на роботу відповідно до рекомендації медико-соціальної експертизи; під час прийняття на роботу в іншу місцевість і переведення на роботу на інше підприємство, в установу, організацію, а також в інших випадках, передбачених законодавством.

Під час прийняття на роботу з випробним терміном працівник зобов'язаний подати такі самі документи, як і під час прийняття на роботу без установлення випробування, а саме: трудову книжку (подавати обов'язково і тоді, коли наймачем є фізична особа; без трудової книжки можна прийняти особу лише за сумісництвом), паспорт або інший документ, що посвідчує особу, а у випадках, передбачених законодавством, — також документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров'я та інші документи. Особи, які вперше шукають роботу і не мають трудової книжки, повинні пред'явити паспорт, диплом або інший документ про освіту чи професійну підготовку.

У період випробування на працівників поширюється законодавство про працю. Тобто такі працівники зобов'язані приходити на роботу вчасно та дотримуватися правил внутрішнього трудового розпорядку (з якими мають бути ознайомлені ще до початку роботи), сумлінно та якісно виконувати обов'язки, передбачені посадовою інструкцією (з якою також повинні бути ознайомлені до початку роботи).

У свою чергу, роботодавець зобов'язаний, зокрема, визначити працівникові робоче місце, забезпечити його потрібними для роботи засобами, достовірно обліковувати робочий час та час відпочинку в табелях обліку робочого часу, нараховувати заробітну плату з урахуванням складності виконуваної Працівником роботи та його кваліфікації та виплачувати її з відповідним документальним підтвердженням не рідше від двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів, та не пізніше від семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата, забезпечувати загальнообов'язкове державне соціальне страхування працівника через утримання з його заробітної плати єдиного соціального внеску та відповідну оплату листка непрацездатності.

Вважається, що працівник витримав випробування, якщо до закінчення випробного терміну його не було звільнено з роботи, — в такому разі наступне розірвання трудового договору допускається лише на загальних підставах. Якщо протягом строку випробування було встановлено невідповідність працівника роботі, на яку його прийнято, власник або уповноважений ним орган упродовж цього строку мають право розірвати трудовий договір.

При цьому звільнення працівника за результатами випробування має бути оформлено наказом власника або уповноваженого ним органу, з яким працівника слід ознайомити під підпис. У наказі обов'язково робиться посилання на ст. 28 КЗпП, а підстава звільнення формулюється так: «за результатами випробування». Такий наказ є підставою для внесення запису про звільнення в трудову книжку працівника, яку разом з розрахунковими коштами має бути видано працівникові в день звільнення.

На звільнення за результатами випробування поширюються обмеження на звільнення, встановлені ст. 184 КЗпП (щодо вагітних жінок, жінок, які мають дітей віком до трьох років (до шести — за наявності медичного висновку), одиноких матерів за наявності дитини віком до 14 років або дитини-інваліда). Розірвання трудового договору з цих підстав (якщо працівник не витримав випробування) може бути оскаржене працівником у порядку, встановленому для розгляду трудових спорів з питань звільнення.

Таким чином, на працівників, прийнятих на роботу з випробуванням, як і на працівників, прийнятих без установлення випробного терміну, однаково поширюється законодавство про працю з відповідними зобов'язаннями роботодавця належно оформити трудові відносини з працівником з проведенням відповідних записів у трудовій книжці, виплачувати в установлені терміни заробітну плату з урахуванням кваліфікації працівника та складності виконуваної ним роботи тощо.

 

 

Тетяна КАЩУК,

заступник начальника Територіальної державної

інспекції праці - начальник відділу,

заступник головного державного інспектора

праці у Львівській області.

 

ІНТЕРВ'Ю ГОЛОВИ ФПУ В.Г. ХАРА

 

 

 

 

   - Василь Георгійович, ми знаємо вас як політичного та громадського діяча, який довгий час працює в команді діючого Президента. Ви неодноразово публічно висловлювалися на підтримку дій глави держави. Зараз ми спостерігаємо щодо Федерації профспілок України, яку ви очолюєте, утиски прав членів профспілок. Прокоментуйте, які глибинні процеси стоять за цим?

Детальніше...

Інтерв’ю з Сергієм КОНДРЮКОМ, заступником Голови Федерації профспілок України

Чому профспілки дратують Тігіпко? Або кому несе радість пенсійна реформа?

 У пресі поширено інформацію про те, що віце-прем’єр-міністр України-Міністр соціальної політики України Тігіпко С.Л. звинуватив Федерацію профспілок України у тому, що її дії "…спрямовані на скасування пенсійної реформи, є безвідповідальними та ведуть до дестабілізації в суспільстві...  Профспілки з самого початку були залучені до обговорення проекту пенсійної реформи і багато їх пропозицій враховано… Виступаючи проти проведення в Україні пенсійної реформи профспілки виступають проти підвищення пенсій для найменш захищених українців…".     

  Що ж таке зробила ФПУ, що у політика такого рангу виникло бажання забути про право громадської організації мати і висловлювати власну позицію? Чому високопосадовець повертається до сумнозвісної практики навішування ярликів і використовує відверту брехню проти опонентів? Може заради дотримання графіку обіцянок перед МВФ проштовхнути антинародну пенсійну реформу?

Детальніше...

28 червня 2011 року - День Конституції України!

    У 1996 році Верховна Рада України, висловлюючи суверенну волю народу і спираючись на споконвічне прагнення українського державотворення, прийняла Основний Закон – Конституцію України, яка стала реальною і дієвою підвалиною розбудови незалежної демократичної правової держави – повноправної учасниці світового співтовариства.
    Конституція увійшла у суспільне життя як головний оберіг державності і демократії, гарант незалежності і соборності України. Її найвища юридична сила, верховенство права, політична, економічна та ідеологічна багатоманітність – фундаментальні засади, на яких ґрунтується сьогодення і вибудовується майбутнє українського народу. Це першооснова формування політичних, економічних та духовних реалій нашого суспільства.

Детальніше...

МАЙ, МИР, ТРУД.

 

 Из истории празднования Первомая.

О празднике Первомая можно с полным основанием сказать: он - вечен, как мир. Этот весенний праздник был одинаково близок сердцам людей разных эпох.

Его праздновали еще в Древнем Риме, прославляя Майю - «Добрую богиню». Римляне в этот день выходили с музыкой в поле собирать зеленые ветви и ими потом украшали двери жилищ своих родственников и друзей.

Древние греки устраивали массовые увеселения в рощах и садах, убирая себя цветочными венками и зелеными гирляндами. Звучала музыка, все празднество сопровождалось танцами и щедрым угощением.

Детальніше...

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< жовтня 2018 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання