Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Юридичні консультації

Чи потрібно для отримання відпустки без збереження зарплати чітко зазначати, які саме сiмейнi обставини виникли?

У статті 25 Закону «Про відпустки» № 504/96-ВР  (далі - Закон) перелічено обставини, за яких працівнику обов’язково на його бажання надається відпустка без збереження зарплати.

Детальніше...

Нюанси при прийомі на роботу «сумісника»

Чи правімірна відмова у прийнятті на роботу за сумісництвом через відсутність інформації про основну роботу?

Згідно з п. 3 Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, затвердженого спільним наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства фінансів України від 28.06.1993 N 43 працівник, який приймається на роботу за сумісництвом на інше підприємство, в установу, організацію повинен пред’явити власнику або уповноваженому ним органу паспорт.

Детальніше...

Особливості працевлаштування інвалідів

Права  громадянна працю, у тому числі громадян з інвалідністю, закріплені у статті 43 Конституції України, у якій визначено, що “кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується”.

Законом України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 21.03.91 № 875-XII, (далі - Закон № 875), інвалідам гарантовано рівні з усіма іншими громадянами можливості у всіх сферах суспільного життя.

Детальніше...

Неповний робочий час: особливості, порядок та оформлення

Згідно із загальними правилами ст. 52 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП), для працівників установлюється 5-денний робочий тиждень із двома вихідними днями. На тих підприємствах, в установах, організаціях, де за характером виробництва й умовами праці запровадження 5-денного робочого тижня є недоцільним, установлюється 6-денний робочий тиждень з одним вихідним.

Детальніше...

Відпустки для працівників-інвалідів

Згідно з ч.7 ст.6 Закону України «Про відпустки» (далі - Закону) інвалідам І та II груп надається щорічна основна відпустка тривалістю 30 календарних днів, а інвалідам III групи - 26 календарних днів. Для даної категорії працівників законодавством передбачена можливість надання щорічної відпустки повної тривалості за його бажанням у зручний для нього час. Право працівника на щорічну основну і додаткову відпустки повної тривалості у перший рік роботи настає, як правило, після закінчення шести місяців безперервної роботи на підприємстві. Однак, відповідно до ч.7 ст.10 Закону України «Про відпустки» працівнику-інваліду, за його бажанням, щорічну відпустку повної тривалості у перший рік роботи на цьому підприємстві може бути надано до закінчення шестимісячного терміну безперервної роботи, у зручний для нього час.

Детальніше...

Більше статей...

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< березня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 30 31

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання