Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Юридичні консультації

Гарантії для працівників при встановленні випробувального терміну

alt

Встановлення під час прийняття на роботу працівникові випробувального строку означає, що він прийнятий на постійну роботу але з певною умовою. Протягом випробування встановлюється відповідність професійних знань, вмінь і навичок працівника дорученій йому роботі, перевіряються його здібності та навички саме в процесі роботи.

Роботодавець при прийнятті на роботу працівника повинен дотримуватися порядку, визначеного ст. 24 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП), тобто видати наказ про прийняття працівника та повідомити органи державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Детальніше...

Дискримінація особи в трудовій сфері – відмова у прийнятті на роботу за віковими ознаками

alt

Вимогами ст. 43 Конституції України зазначено, що кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.

Держава створює умови для повного здійснення громадянами права на працю, гарантує рівні можливості у виборі професії та роду трудової діяльності, реалізовує програми професійно-технічного навчання, підготовки і перепідготовки кадрів відповідно до суспільних потреб. Використання примусової праці забороняється. Не вважається примусовою працею військова або альтернативна (невійськова) служба, а також робота чи служба, яка виконується особою за вироком чи іншим рішенням суду або відповідно до законів про воєнний і про надзвичайний стан.

Детальніше...

Випробування при прийнятті на роботу та особливості звільнення

alt

Статтею 26 Кодексу Законів про працю України (далі – КЗпП України) визначено, що при укладенні трудового договору може бути обумовлене угодою сторін випробування з метою перевірки відповідності працівника роботі, яка йому доручається.

Встановлення під час прийняття на роботу працівникові випробувального строку означає, що він прийнятий на постійну роботу але з певною умовою. Протягом випробування встановлюється відповідність професійних знань, вмінь і навичок працівника дорученій йому роботі, перевіряються його здібності та навички саме в процесі роботи.

Детальніше...

Надання щорічної відпустки понад 59 календарних днів

Міністерство соціальної політики України листом від 08.07.2019 № 793/0/204-19 надало роз’яснення щодо застосування положень Закону України «Про відпустки» при наданні працівникам щорічної відпустки понад 59 календарних днів. Повний текст листа додається.

Надання працівникам-сумісникам додаткової соціальної відпустки

alt

Міністерство соціальної політики України листом від 26.06.2019 № 751/0/204-19 надало роз’яснення щодо застосування положень Закону України «Про відпустки» при наданні працівникам додаткової соціальної відпустки. Повний текст листа додається.

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< грудня 2018 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання