Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Юридичні консультації

Особливості надання відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку

alt

Відповідно до ст. 179 КЗпП України та ст. 18 Закону України «Про відпустки» (далі - Закон) після закінчення відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами за бажанням жінки їй надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з виплатою за ці періоди допомоги відповідно до законодавства.

Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею віку трьох років не надається, якщо дитина перебуває на державному утриманні, крім прийомних дітей у прийомних сім’ях та дітей-вихованців у дитячих будинках сімейного типу.

Детальніше...

НАДАННЯ ЩОРІЧНОЇ ОСНОВНОЇ ВІДПУСТКИ ПІСЛЯ ВІДПУСТКИ ДЛЯ ДОГЛЯДУ ЗА ДИТИНОЮ

alt

Статтею 10 Закону України «Про відпустки» (далі - Закон) визначено порядок надання щорічних відпусток працівникам.

Надання щорічної основної відпустки прив’язане до робочого року.

Відповідно до ч. 1 ст. 6 Закону щорічна основна відпустка надається працівникам тривалістю не менш як 24 календарних дні за відпрацьований робочий рік, що відлічується з дня укладення трудового договору. Тобто відправною датою для визначення робочого року, за який надається щорічна відпустка, є дата укладення трудового договору.

Детальніше...

Управління підприємством під час тимчасової непрацездатності або відпустки керівника

alt

Відповідно до статті 65 Господарського кодексу України управління підприємством здійснюється відповідно до його установчих документів на основі поєднання прав власника щодо господарського використання свого майна і участі в управлінні трудового колективу.

Власник здійснює свої права щодо управління підприємством, установою, організацією (далі – підприємство) безпосередньо або через уповноважені ним органи відповідно до статуту підприємства чи інших установчих документів.

Детальніше...

Компенсація за невикористані дні відпустки

alt

Законом України «Про відпустки» (ст. 24 Закону) та Кодексом законів про працю України (ст. 83 КЗпП України) визначена можливість виплати грошової компенсації за невикористані дні відпустки (далі – грошова компенсація). Відповідно до вищезазначених норм грошова компенсація обов’язково виплачується у разі звільнення працівника, а також за бажанням працівника може бути виплачена і під час його роботи (тобто без звільнення), але факт звільнення впливає на те, в якому розмірі та за які відпустки працівник має право отримати компенсацію.

Детальніше...

Особливості надання соціальної відпустки: додаткова відпустка працівникам, які мають дітей

alt

Законом України «Про відпустки» (далі - Закон) визначено порядок надання додаткових відпусток працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину - особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи.

Детальніше...

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< жовтня 2018 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання