Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Нарахування єдиного внеску за цивільно-правовим договором

alt

За договором цивільно-правового характеру (або договором підряду), одна сторона (виконавець, або підрядник) зобов’язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов’язується прийняти та оплатити виконану роботу (ст. 837 Цивільного кодексу України).

Винагорода, яка виплачується замовником виконавцю, підлягає оподаткуванню податком на доходи з фізичних осіб та військовим збором, а також є базою для нарахування єдиного внеску. Сплачує ці податки та збори замовник по договору як податковий агент.

Виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами відноситься до доходів із джерел не за основним місцем роботи. Адже основне місце роботи – місце роботи, де працівник працює на підставі укладеного трудового договору, де знаходиться (оформлена) його трудова книжка, до якої вноситься відповідний запис про роботу (п. 12 частини першої ст. 1 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування»).

Отже, якщо фізична особа виконує роботи (надає послуги) за цивільно-правовим договором, при цьому це не є основним місцем роботи фізичної особи, то єдиний внесок нараховується на суми доходу у вигляді винагороди за цивільно-правовим договором незалежно від розміру такого доходу, але з урахуванням максимальної величини бази нарахування єдиного внеску.

Якщо ж працівник підприємства, перебуваючи у трудових відносинах з роботодавцем, одержує дохід у вигляді заробітної плати та виконує для цього ж роботодавця роботу (надає послуги) відповідно до цивільно-правового договору, отримуючи винагороду, то до бази нарахування єдиного внеску за звітний місяць включаються як заробітна плата (дохід), так і сума винагороди. І тільки потім здійснюється порівняння із сумою мінімальної заробітної плати за місяць. Якщо база нарахування єдиного внеску буде меншою за розмір мінімальної зарплати, то сума єдиного внеску розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати та ставки єдиного внеску у розмірі 22% (лист ДФС від 15.02.2017 № 3128/6/99-99-13-02-03-15).

За матеріалами Державної фіскальної служби України

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< березня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 30 31

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання