Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Право на доплату за використання дезінфікуючих засобів на підприємствах небюджетної сфери

alt

Доплата за використання в роботі дезінфікуючих засобів, а також працівникам, зайнятим прибиранням туалетів, в розмірі 10% посадового (місячного) окладу передбачена постановою Кабінету Міністрів України від 30.08.2002 №1298 «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» (підпункт "ґ" підпункту 3 пункту 3 постанови).

На виконання цієї постанови розроблено накази Мінпраці і МОЗ України від 05.10.2005 №398/519 «Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення» (зі змінами) та МОН України від 26.09.2005 №557 «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» (зі змінами), якими також передбачено вимоги встановлювати такі доплати як працівникам закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, так і працівникам навчальних закладів, установ освіти та наукових установ у межах установленого фонду оплати праці.

Щодо небюджетної сфери, то, відповідно до ст. 15 Закону України «Про оплату праці», умови й розмір оплати праці (у тому числі умови запровадження та розміри доплат і надбавок) госпрозрахункові підприємства визначають самостійно в колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством. Крім того, за ст. 7 Закону України «Про колективні договори і угоди», колективний договір може передбачати додаткові порівняно з чинним законодавством й угодами виплати, гарантії, соціально-побутові пільги.

Таким чином, доплату за використання в роботі дезінфікуючих засобів, а також працівникам, зайнятим прибиранням туалетів, та її розмір на підприємстві, яке не належить до бюджетної сфери, може бути встановлено у колективному договорі. У такому випадку у колдоговорі також затверджується конкретний перелік посад працівників, яким установлюється така доплата. При цьому виконання відповідних робіт має бути передбачене посадовими обов’язками працівників. Проведення атестації робочих місць за умовами праці для встановлення такої доплати відповідним працівникам не вимагається.

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< жовтня 2019 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання