Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Рада ФПУ: час для модернізації профспілок

alt

Рада ФПУ на своєму засіданні 16 травня 2019 року ухвалила Постанову «Про виклики і загрози профспілковому руху та завдання ФПУ, її членських організацій у сучасних умовах», внесла зміни до Статуту Федерації профспілок України з метою удосконалення організаційної побудови та нових принципів формування виборних органів ФПУ – Ради та Президії, затвердила звіт про виконання бюджету ФПУ за 2018 рік та ухвалила кошторис Федерації на 2019 рік, установивши розміри внесків членських організацій на забезпечення статутної діяльності ФПУ у 2019 році, прийняла низку інших актуальних для профспілкового руху рішень.

Перед засіданням Ради відбувся мітинг на підтримку рішень, які вона розглядала. Делегатів Ради на ганку оновленої будівлі Будинку профспілок привітали художні колективи МЦКМ «Жовтневий палац».

У ході обговорення шляхів модернізації діяльності ФПУ наголошувалось, що в умовах проведення державою реформ та існуючих на сьогодні трансформацій на ринку праці основним для профспілок було і є - захист людини праці.

alt

В період, що минув від останнього VII-го з’їзду ФПУ, профспілками постійно вівся пошук шляхів активізації своєї діяльності, консолідації зусиль наших організацій задля досягнення позитивних результатів для спілчан. ФПУ, усі її членські організації здійснюють соціально-економічний захист працівників, але очевидним стає факт, що без зміцнення організаційно-фінансової основи нам не вдасться професійно і динамічно реагувати на виклики і загрози, що постають в сучасних умовах, пов’язаних зокрема із лібералізацією економіки.

Для проведення щоденної дієвої роботи профспілковим органам усіх рівнів потрібно бути організаційно, кадрово і фінансово спроможними. На досягнення цієї мети і спрямована ухвалена Радою ФПУ Постанова щодо викликів і завдань профспілок у сучасних умовах.

У ній визнано, що профспілковий рух в Україні сьогодні стикається з новими загрозами і викликами влади і роботодавців. Також виникає низка внутріспілкових проблем, пов’язаних із спроможністю профорганізацій у сучасній суспільно-політичній ситуації діяти ефективно та досягати результату.

Для ФПУ, всеукраїнських профспілок і територіальних профоб'єднань визначено завдання на період 2019-2021 рр., серед яких:

- запровадження вже у поточному році багаторівневої системи правового захисту профспілкових та трудових прав, соціально-економічних інтересів спілчан;

- забезпечення доступу кожного члена профспілки до кваліфікованої безоплатної правової допомоги, у т.ч. адвокатської;

- утворення при ФПУ Центру стратегічного розвитку профспілкового руху, у тому числіу нових секторах економіки;

- забезпечення зростання чисельності членів профспілок шляхом проведення органайзингових та рекрутингових кампаній;

- запропонувати внесення змін до Статутів ФПУ та членських організацій щодо норм представництва жінок та молоді у виборних органах пропорційно їх чисельності. Підвищити дієвість молодіжних рад;

- запровадження багаторівневої системи навчання профспілкових працівників, активістів, членів профспілок з метою формування свідомого профспілкового членства;

- впроваджувати практику ефективного збору і цільового використання коштів профспілок та їх об'єднань, зокрема спрямовувати на:

- правовий і соціально-економічний захист працівників - не менше 20%;

- навчання і підготовку профспілкових кадрів - не менше 10%;

- інформаційну роботу (ЗМІ) - не менше 5%;

- фонд солідарних дій (страйки, акції) - до 5 %;

- забезпечення профспілкової діяльності виборних органів та інші витрати не більше 60%.

Керівництву ФПУ спільно з постійними комісіями Ради ФПУ та членськими організаціями доручено у стислі терміни розробити план реалізації і виконання зазначених завдань, результати виконання якого розглянути на Профспілковому форумі, який планується провести вже восени ц.р.

У обговоренні взяли участь та виступили:

- Голова ФПУ Григорій Осовий,

- заступники Голови ФПУ: Євген Драп'ятий, Володимир Саєнко,

- голова Федерації профспілок Черкаської області Петро Шевченко,

- голова Федерації профспілок Кировоградьскої області Максим Баланенко,

- голова профспілки будівельників Василь Андреєв,

- представник молодіжного крила профспілок - Ольга Чабанюк та ін.

Під час гострої та креативної дискусії пролунало чимало ділових, конструктивних пропозицій щодо підвищення ролі та ефективності діяльності профспілок у сучасних умовах.

В засіданні Ради ФПУ взяли участь члени Ради від Миколаївщини на чолі з головою облпрофради Юрієм Толмачовим.

alt

За матеріалами Прес-центру ФПУ

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< березня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 29 30 31

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання