Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Актуально

До уваги членських організацій облпрофради!

Шановні спілчани!

З 3 квітня 2023 року апарат Миколаївської обласної ради профспілок працює в офісних приміщеннях Будинку спілок облпрофради.

При необхідності можна звертатися:

- з загальних питань до голови облпрофради

Онищенко Любові Миколаївни за тел. 050-175-57-66;

- з організаційних питань до завідувачки відділу з організаційних питань облпрофради

Євстаф’євої Наталії Петрівни за тел. 068-100-12-10;

- з фінансових питань до завідувачки фінансового відділу-головного бухгалтера облпрофради

Кушнір Лілії Іванівни за тел. 068-865-82-31;

- з питань трудового законодавства до завідувачки відділу з правової роботи

Чернової Олени Вікторівни за тел.096-043-73-84.

Чергове заняття Громадського університету правових знань

1_22_03_2019.jpg

20 березня п.р. в облпрофраді було проведено сорок друге заняття Громадського університету правових знань на тему: «Укладання та виконання колективних договорів. Можливості встановлення у колективних договорах преференцій для членів профспілки».

Учасниками заняття стали голови обласних галузевих та первинних профорганізацій та профспілковий актив галузей: культури, торгівлі, освіти, соціальної сфери, збройних сил, АПК, шляхового господарства, державних установ та ін.

Засідання Громадського університету розпочалось вступним словом заступника голови облпрофради Любові Онищенко, яка нагадала всім присутнім про історичні передумови виникнення колективних договорів. А також наголосила на тому, що колективний договір покликаний врегулювати трудові, виробничі та соціально-економічні відносини. Крім того, багато питань мають бути врегульовані саме у колдоговорі, як передбачено чинним законодавством. А сторонами, які укладають колективний договір, виступають роботодавець та первинна профспілкова організація, що однозначно визначено Законами України «Про соціальний діалог в Україні», «Про колективні договори і угоди».

2_22_03_2019.jpg

Баришевська Марина, фахівець відділу з соціально-економічних питань облпрофради, детально розкрила покроковий алгоритм укладення колективного договору. Виступаюча звернула увагу учасників заняття на те, що процес укладення колективного договору починається з письмового повідомлення роботодавця про початок переговорів. Роботодавець протягом семи днів повинен розпочати переговори, про що видається наказ по підприємству. Крім того, доцільно наказом затвердити регламент ведення колективних переговорів. У регламенті визначається склад робочої комісії (яка складається з рівної кількості повноважних представників сторін), голова та заступник комісії,порядок узгодження розбіжностей, гарантії та компенсації членам робочої комісії на період ведення колективних переговорів та інше. Колективні переговори з укладення колдоговору також включають в себе обговорення проекту колективного договору у трудовому колективі, збір пропозицій від працівників підприємства. Колективний договір схвалюється загальними зборами (конференцією) і, після підписання сторонами, подається на повідомну реєстрацію.

Складові змісту колективного договору та основні положення кожного розділу висвітлювала Анна Лисохмара, завідувач відділу з соціально-економічних питань облпрофради. Виступаюча наголосила, що колективний договір повинен містити додаткові порівняно з чинним законодавством пільги та переваги і не мати формального характеру. Це має бути чітко визначений та виважений документ. Крім того, присутнім було наведено конкретні приклади, які положення колективного договору варто включити, щоб колективний договір був дійсно дієвим. Окремо розглядалось питання про можливості встановлення у колективних договорах преференцій для членів профспілки. Наприкінці свого виступу лектор наголосила, що колективно-договірна робота не закінчується після укладання колективного договору, до нього необхідно своєчасно вносити зміни та здійснювати систематичний контроль за його виконанням.

4_22_03_2019.jpg

Питання реєстрації колективних договорів, а також змін та доповнень до них висвітлювала Решетнікова Інна, головний спеціаліст відділу з питань регулювання трудових відносин управління праці департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради. Учасникам заняття було наочно продемонстровано, як правильно оформлювати колективний договір, додатки, зміни та доповнення до нього. Виступаюча детально розповіла про те, які документи необхідно подати для повідомної реєстрації колективного договору та змін чи доповнень до нього. Також, у зв’язку з тим, що останнім часом до реєструючого органу неодноразово надходили звернення щодо пролонгації колективних договорів, увагу присутніх було звернуто на те, що пролонгація колективних договорів чинним законодавством не передбачена. Відповідно до ст. 9 Закону України «Про колективні договори і угоди», після закінчення строку дії колективний договір продовжує діяти до того часу, поки сторони не укладуть новий або не переглянуть чинний, якщо інше не передбачено договором.

Крім того, учасникам заняття були надані буклети по темі семінару та методичні рекомендації облпрофради «Можливості встановлення у колективних договорах преференцій для членів профспілки».

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< березня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 30 31

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання