Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Набули чинності нові Мінімальні вимоги при використанні засобів індивідуального захисту

.jpg

З метою вдосконалення законодавчих актів, формування і реалізації державної політики у сфері промислової безпеки та охорони праці Наказом Міністерства соціальної політики України від 29.11.2018 за № 1804 затверджені «Мінімальні вимоги безпеки і охорони здоров’я при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочому місці» (далі – Вимоги). Ці Вимоги набули чинності 15 січня 2019 року.

У даному нормативному акті встановлено вимоги до засобів індивідуального захисту(далі – ЗІЗ), якими, згідно із Законом України «Про охорону праці», роботодавець зобов’язаний забезпечити працівників під час трудового процесу.

Ці Вимоги встановлюють загальні вимоги до ЗІЗ, що використовуються працівниками під час трудового процесу, та поширюються на суб′єктів господарювання незалежно від форм власності та організаційно-правової форми.

Згідно з Вимогами, роботодавець видає ЗІЗ на строк носіння, що визначається з урахуванням рівня ризику для життя та здоров'я працівників, частоти знаходження працівника під дією цього ризику, характеристики робочого місця кожного працівника та ефективності самого ЗІЗ. При цьому строк носіння ЗІЗ за календарними днями обчислюється з дня їх фактичної видачі та не має перевищувати строк придатності, визначений документами виробника (інструкціями з експлуатації, паспортами тощо).

При цьому, ЗІЗ призначений для особистого (індивідуального) користування.

Якщо один ЗІЗ за певних обставин має використовуватися кількома працівниками, роботодавець перед кожним застосуванням цього ЗІЗ вживає заходів, необхідних для запобігання виникненню проблем для здоров'я та особистої гігієни користувачів, а саме:

  • з відновлення придатності ЗІЗ (за процедурами щодо ремонту та заміни компонентів ЗІЗ відповідно до інструкцій з їх експлуатації);
  • із забезпечення належного гігієнічного стану (за процедурами щодо очищення (хімочищення), прання, обезпилювання, дегазації, дезактивації, дезінфекції тощо відповідно до інструкцій з їх експлуатації).

Крім того, перед видачею ЗІЗ роботодавець повинен поінформувати працівника про ризики для його життя та здоров'я, від яких його захищатиме користування цим ЗІЗ.

Придбані ЗІЗ є власністю роботодавця, вони обліковуються як інвентар і підлягають обов'язковому поверненню працівниками у разі:

  • звільнення з підприємства;
  • переведення на тому самому підприємстві на іншу роботу або інше робоче місце;
  • зміни виду робіт;
  • введення нових технологій;
  • введення нових або заміни наявних знарядь праці та в інших випадках, коли використання виданих ЗІЗ не є необхідним;
  • закінчення строків їх використання замість одержуваних нових ЗІЗ.

Видача працівникам і повернення ними ЗІЗ має обліковуватися в особистій картці обліку спеціального одягу, спеціального взуття та інших ЗІЗ, форма якої наведена у додатку 1 до Вимог.

Строки використання ЗІЗ за календарними днями обчислюються з дня їх фактичної видачі за нормами безоплатної видачі ЗІЗ та не мають перевищувати їх строків придатності.

Вибір ЗІЗ за характером виконуваних робіт роботодавець здійснює з урахуванням класифікації ЗІЗ відповідно до чинних в Україні національних стандартів. Для полегшення вибору таких ЗІЗ роботодавець може користуватись:

  • орієнтовним переліком небезпек, за яких використовуються додаткові ЗІЗ, що наведений у додатку 2 до Вимог;
  • орієнтовним переліком робіт, які вимагають застосування відповідних ЗІЗ, що наведені у додатку 3 до Вимог.

Звертаємо увагу, що роботодавець не повинен допускати до роботи працівників без необхідних ЗІЗ, а також якщо ЗІЗ знаходяться в забрудненому, несправному стані або з простроченими строками періодичних випробувань, що проводяться відповідно до інструкцій з їх експлуатації.

При цьому, працівники зобов'язані повідомляти роботодавця про будь-які недоліки стосовно використання ЗІЗ за призначенням.

Звертаємо увагу, що відповідно до п. 2 розділу II Вимог, ЗІЗ мають відповідати вимогам «Технічного регламенту засобів індивідуального захисту», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 27 серпня 2008  за № 761. Тому придбання роботодавцями ЗІЗ слід здійснювати у суб’єктів господарювання, які виробляють та/або реалізують продукцію відповідно до чинного законодавства, за умови, що засоби індивідуального захисту, які закуповуються, відповідають суттєвим вимогам безпеки та охорони здоров’я, мають позитивний висновок органів з оцінки відповідності, сертифікат відповідності та декларацію відповідності та задовольняють вимоги Технічного регламенту.

Декларація про відповідність є доказом того, що виконання вимог безпеки, які застосовуються до нехарчової продукції та визначені у технічному регламенті, було доведено.

Також, згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2015 № 1184 «Про затвердження форми, опису знака відповідності технічним регламентам, правил та умов його нанесення», кожна одиниця засобу захисту маркується національним знаком відповідності, який повинен легко читатися і не стиратися протягом передбачуваного строку служби та наноситься на видному місці кожного засобу захисту, що постачається на ринок, та/або його упаковці.

Вільний обіг засобів захисту на території України дозволяється тільки у разі безпеки таких засобів для життя та здоров’я, забезпечення захисту користувача від травм та захворювань (за умови використання за призначенням і з урахуванням належного рівня обслуговування та експлуатації). Перед вибором засобів індивідуального захисту роботодавець повинен оцінити, чи відповідають засоби індивідуального захисту, які він планує використовувати, вищезазначеним Вимогам.

Відповідальність за кваліфікований вибір засобів індивідуального захисту покладено на роботодавця.

Наказ Міністерства соціальної політики України «Мінімальні вимоги безпеки і охорони здоров’я при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочому місці» від 29.11.2018 за № 1804 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1494-18

За матеріалами управління

Держпраці в Миколаївській області

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< березня 2019 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання