Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Громадський контроль профспілок за дотриманням законодавства про працю та практика судового захисту членів профспілок Миколаївською обласною радою профспілок за 2018 рік

Захист трудових прав членів профспілок, у тому числі і вирішення трудових спорів на підприємствах, в установах та організаціях області, які перебувають у сфері впливу профспілок, є одним з основних напрямів роботи Миколаївської обласної ради профспілок (далі – облпрофрада).

В плані захисту трудових прав членів профспілок облпрофрада продовжує співпрацю з Управлінням Держпраці у Миколаївській області та Відділенням Національної служби посередництва і примирення в Миколаївській області на підставі Угод про співпрацю.

В рамках Угод про співпрацю налагоджено не тільки відповідне взаємне інформування, а й узгоджена спільна робота, що передбачає різноманітні форми взаємодії: навчальні семінари, «круглі столи» та надання практичної допомоги при відвідуванні підприємств, установ, організацій.

Роз’яснення трудових прав та правові консультації фахівцями облпрофради надавались особисто заявникам, телефонною «гарячою» лінією, шляхом розміщення на сторінках Інтернет-порталу облпрофради. Загалом протягом 2018 року членам профспілок, головам галузевих та первинних профспілкових організацій надано 658 індивідуальних консультацій.За консультаціями та правовою допомогою найбільш активно звертаються працівники обласних і первинних організацій культури, державних установ, житлово-комунального господарства, соціальної сфери та збройних сил України.

На сайті Миколаївської облпрофради в розділі “правова робота” розміщені та періодично оновлюються зразки процесуальних документів, а саме зразки: заяви про видачу судового наказу, позовної заяви про поновлення на роботі, зразок апеляційної та касаційної скарг , тощо.

Всього протягом звітного періоду відділом з правової роботи облпрофради було підготовлено за зверненнями спілчан 29 процесуальних докуменів, а також прийнято участь у 18 судових засіданнях.

Було надано правову допомогу членам профспілки працівників морського транспорту Миколаївського морського торгівельного порту,  яких потім було поновлено на роботі в Миколаївській філії ДП«Адміністрація морських портів України» за рішеннями Заводського районного суду м. Миколаєва. 

Членам профспілки працівників морського транспорту Миколаївського морського торгівельного порту надано юридичні консультації та рекомендації щодо реалізації права працівників при  поновлені на роботі. (інф. розміщено на сайті облпрофради –

http://www.profrada.mk.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=3490:2018-02-02-09-04-37&catid=9:2011-04-19-10-26-35&Itemid=18).

18 травня 2018 року відбулась робоча зустріч представників облпрофради та відділення НСПП в Миколаївській області з представниками первинної профорганізації ТОВ «Соляні» за їх зверненням до облпрофради за допомогою у вирішені питання заборгованої заробітної плати та ненадання керівником довідки про заборговану заробітну плату працівникам ТОВ «Соляні» з метою вирішення питання у судовому порядку. Під час зустрічі фахівцями надано юридичні консультації та запропоновано профактиву ТОВ «Соляні» шляхи вирішення зазначених проблем, а саме:

-    ініціювання колективного трудового спору;

-    звернення до комісії по трудових спорах підприємства;

-    звернення до суду з позовами про стягнення заробітної плати.

(інф. розміщено на сайті облпрофради -http://www.profrada.mk.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=3580:-lr&catid=5:2011-04-15-10-13-07).

З питань про поновлення на роботі у зв’язку з незаконним звільненням до облпрофради в минулому році зверталися 4 працівника комунального підприємства Миколаївської міської ради «Центр захисту тварин». За 2 роки ці позови було задоволено на користь працівників, з них3 справи членів профспілки, які були звільнені за  п.1 ч.4 ст. 40 КЗпП України.

Розгляд цих справ тривав майже півтора року.

http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/73046647 - рішення про поновлення;

http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/73584797 - додаткове рішення;

http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/73514606 - ухвала про виправлення помилок.

http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/74558022 - рішення про поновлення;

У рішеннях суду містяться принципові висновки суду, щодо захисту прав та законних інтересів звільнених працівників.

Облпрофрадою продовжується робота по здійсненню громадського контролю за додержанням роботодавцями законодавства про праці України. В цілому, за звітній період відвідано 15 підприємств, установ, організацій з метою перевірки та надання консультативно-методичної допомоги.

Одним із прикладів у 2018 році фахівцями облпрофради за зверненням працівника КП «Миколаївліфт» щодо порушення трудового законодавства в частині оплати праці та надання відпусток під час роботи. За результатами цієї перевірки встановлено порушення в частині недонарахування індексації заробітної плати. Відділом з правової роботи облпрофради підготовлено позовну заяву про стягнення недонарахованої суми індексації заробітної плати та стягнення середнього заробітку за час невиплати належних сум при звільненні на суму 86 тис. грн. На жаль, ця справа більше року розглядається у суді.

Ще один приклад здійснення громадського контролю у ВПУ № 21 м. Миколаєва. За дорученням заступника голови Миколаївської облдержадміністрації, головним спеціалістом відділу з правової роботи облпрофради та заступником голови Миколаївської обласної організації профспілки працівників суднобудування України була проведена спільна перевірка дотримання роботодавцем законодавства про працю в частині укладання строкових трудових договорів з працівниками закладу. За результатами цієї перевірки обласною організацією профспілки працівників суднобудування України передано інформацію про виявлені порушення до органів місцевого самоврядування, що вплинуло на прийняття рішення про припинення трудових відносин з керівником навчального закладу. Крім того, порушення прав працівників закладу перебувало на запобіганні у відділенні Національної служби посередництва і примирення в Миколаївській області. Порушені права працівників було поновлено.

У цьому році фахівцями облпрофради спільно з обласною організацією профспілки працівників агропромислового комплексу, у зв’язку із зверненням голови первинної профспілкової організації Вознесенського професійного аграрного ліцею до Миколаївської обласної ради профспілок,було здійсненно перевірку додержання роботодавцем законодавства про працю. За результатами перевірки встановлено ряд порушень директором Вознесенського професійного аграрного ліцею, було направлено подання про усунення виявлених порушень, на яке директор відповів формально. У зв’язку з цим, інформацію про виявленні порушення облпрофрадою направлено до управління Держпраці у Миколаївській області та до департаменту освіти і науки Миколаївської облдержадміністрації.

21 грудня 2018 року відбулося засідання Президії облпрофради «Про захист трудових прав членів профспілок та практику вирішення трудових спорів». Президія облпрофради прийняла рішення продовжити роботу у напрямкузахисту трудових прав членів профспілокшляхом здійснення громадського контролю та визначити одним з пріоритетних напрямів в роботі надання консультацій з правових питань, підготовку процесуальних документів до суду, представництво інтересів членів профспілок у судових інстанціях з метою поновлення їх порушених прав.

Підготовлено відділом

з правової роботи облпрофради

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< березня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання