Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Про посадові інструкції працівників

Image result for посадові інструкції

За частиною 1 ст. 21 КЗпП трудовий договір є угодою між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, потрібні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором та угодою сторін.

Трудова функція працівника є однією з основних умов трудового договору, яка визначається відповідно до його конкретної роботи, кваліфікації, професії.

Під час прийняття на роботу працівника роботодавець пропонує йому виконання робіт за посадою (професією) відповідної категорії (розряду), передбаченою у штатному розписі підприємства.

На основі кваліфікаційних характеристик посад працівників та особливостей штатного розпису роботодавець розробляє та затверджує посадові (робочі) інструкції. Наявність посадових (робочих) інструкцій є обов’язковим елементом на кожному підприємстві, в установі, організації.

Посадова (робоча) інструкція регулює організаційно-правовий статус працівника і визначає його конкретні завдання та обов’язки, права, повноваження, відповідальність, знання та кваліфікацію, які потрібні для забезпечення ефективної роботи працівників.

Якщо до штатного розпису вводяться нові посади, то потрібно додатково розробити також відповідні посадові (службові) інструкції.

Роботодавець зобов’язаний мати в наявності відповідно до норм законодавства розроблені посадові (робочі) інструкції працівників.

Посадові (робочі) інструкції складаються для всіх посад (професій), зазначених у штатному розписі.

Зазвичай розробляти посадові інструкції може керівник структурного підрозділу, де працює особа, безпосередній керівник або представник кадрової служби.

Посадові (робочі) інструкції мають відображати повний перелік завдань та обов’язків працівника, його повноважень, відповідальності.

Посадові (робочі) інструкції працівників підприємств, установ, організацій вводяться з метою чіткого визначення вимог, що ставляться до певної категорії працівників, раціонального розподілу обов’язків між працівниками, наділення працівників потрібними правами, підвищення відповідальності працівників за доручену дільницю роботи.

Слід зазначити, що найменування роботи (професії або посади), яке зазначено в посадовій інструкції працівника, має відповідати штатному розпису, наказу (розпорядженню) про прийняття на роботу.

Записи про найменування роботи, професії або посади, на яку прийнято працівника, виконуються для робітників та службовців відповідно до найменування професій і посад, зазначених у Національному класифікаторі професій України ДК 003:2010 «Класифікатор професій».

Посадові (робочі) інструкції розробляє і затверджує роботодавець, ураховуючи конкретні завдання та обов’язки, функції, права, відповідальність працівників й особливості штатного розпису підприємства, установи, організації.

Після затвердження посадової (робочої) інструкції роботодавцем вона має бути доведена до відома працівника під підпис.

Посадова (робоча) інструкція є кадровим документом, у якому визначено конкретні завдання та обов’язкипрацівника, його права й відповідальність. Ознайомлення працівника з посадовою інструкцією під підпис унеможливлює виникнення спору про зміст трудових функцій працівника, а також спору у зв’язку з порушенням працівником трудових обов’язків.

Таким чином, за наявності посадової (робочої) інструкції працівник буде чітко знати права та обов’язки, які покладені на нього під час виконання ним роботи, що унеможливить конфлікт між ним та роботодавцем із приводу їхнього виконання.

Отже, посадова (робоча) інструкція дає можливість чітко визначити функціональні обов’язки працівника, який обіймає конкретну посаду.

Під час прийняття на роботу працівника роботодавець роз’яснює йому його права та обов’язки, відображені в посадовій інструкції.

Крім того, відповідно до ст. 29 КЗпП до початку роботи за укладеним трудовим договором роботодавець зобов’язаний:

· роз’яснити працівникові його права й обов'язки, поінформувати під підпис про умови праці, наявність на робочому місці, де він працюватиме, небезпечних і шкідливих виробничих факторів, які ще не усунуто, та можливі наслідки їхнього впливу на здоров’я, його права на пільги і компенсації за роботу в таких умовах відповідно до чинного законодавства і колективного договору;

· ознайомити працівника з правилами внутрішнього трудового розпорядку та колективним договором;

· визначити працівникові робоче місце, забезпечити його потрібними для роботи засобами;

· проінструктувати працівника з техніки безпеки, виробничої санітарії, гігієни праці і протипожежної охорони.

До посадової інструкції можуть уноситися зміни та доповнення.

Зміни та доповнення до посадової інструкції вносить роботодавець. Унесення таких змін можливе тільки за згоди на це працівника.

Слід зазначити, що внесення до посадової інструкції змін, обумовлених зміною назви підприємства, структурного підрозділу, не потребують згоди працівника.

За матеріалами газети

«Праця і зарплата»

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< травня 2019 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання