Миколаївська обласна рада
професійних спілок

АКЦІЯ. Профспілка працівників газових господарств дала НКРЕКП термін до кінця цього тижня

alt

2 жовтня п.р. під стінами Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) відбулась Всеукраїнська акція протесту представників газових господарств країни з вимогами розрахувати необхідні розміри заробітної плати хоча б до рівня промисловості.

Після тривалої «осади» будинку та вимог до голови Нацкомісії Оксани Кривенко вийти до людей та дати свої роз’яснення по ситуації, вона все ж вимушена була вийти. Але дуже непереконливо намагалась пояснювати дії НКРЕКП тим, що «газета «Урядовий кур’єр» не хоче оприлюднювати постанову про нову методику розрахунку перерозподілу коштів». Пролунало це дивно, адже з дня ухвалення Нацкомісією цього рішення, як було мені сказано учасниками акції, минуло вже 110 (!) днів.

alt

«Складна  ситуація з рівнем та виплатою зарплати в газових господарствах призвела до того, що тільки за останні півроку звільнилося з роботи більш ніж 5000 фахівців, що складає більш 10% працюючих, - зазначив у бесіді зі мною голова Профспілки працівників газових господарств України Сергій Копанійчук.

- Ми сьогодні не ставимо питання підняття ціни на газ, - підкреслив голова Профспілки. – Ми вимагаємо перерозподілити кошти, які потрапляють до розподільчих підприємств, до «Нафтагазу України». Вони мають надприбутки, а наші підприємства – великі збитки. Тому наші фахівці отримують зарплату на рівні мінімальної.

- Прокоментуйте те, що відбулось.

- Після тривалих вимог до нас все ж вийшла голова Нацкомісії Оксана Кривенко. Ще 14 червня було прийнято нову методику розрахунку тарифів, де і відбувався перерозподіл цих коштів. Але, як сказала пані Кривенко,  у зв’язку з тим, що газета «Урядовий кур’єр» не друкує цю методику, вона не вступає в силу і ми не можемо сьогодні працювати в нормальних умовах. А основна наша задача – це безпека подання газу для споживачів. Не дай Бог, у нас ще звільняться хоча б половина працівників, вже не буде взагалі кому обслуговувати газові господарства.

 - Що далі?

- А далі буде наступне. Або вони мають прийняти рішення про впровадження методики в життя, або ми змушені будемо оголосити Всеукраїнську акцію протесту.

- А якій термін ви їм дали?

- До кінця цього тижня. Розумієте, з 15 жовтня має розпочатися опалювальний сезон. Але ми сьогодні не можемо нормально провести ремонти газопроводів, елементарно заправити бензином спецавтомобілі.

- Бажаю вам досягти успіху і перемоги у вашої справедливої боротьбі за гідну працю та гідну її оплату!

Олексій Петруня,

спеціальний кореспондент Прес-центру ФПУ


Довідково: В акції протесту Профспілки працівників газових господарств України в м.Києві взяла участь делегація об’єднаної профспілкової організації ПАТ «Миколаївгаз» на чолі з головою профорганізації Ганною Севастьяновою.

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< березня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 29 30 31

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання