Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Пожежну безпеку тепер перевірятимуть частіше і за оновленими критеріями

12 вересня п.р. набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 05.09.2018 № 715 «Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки Державною службою з надзвичайних ситуацій» (далі – Постанова № 715).

Відповідно доПостанови № 715, до критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері техногенної та пожежної безпеки, належать:

вид об'єкта (приміщення, будівля, споруда, будинок, територія), що належить суб'єкту господарювання на праві власності, володіння, користування;

площа об'єкта;

максимальна розрахункова (проектна) кількість людей, які постійно або періодично перебувають на об'єкті;

умовна висота об'єкта (висота, яка визначається різницею позначок найнижчого рівня проїзду (установлення) пожежних автодрабин (автопідйомників) і підлоги верхнього поверху без урахування верхніх технічних поверхів, якщо на технічних поверхах розміщено лише інженерні обладнання та комунікації будинку);

наявність та масштаб небезпечних подій, надзвичайних ситуацій, які сталися на об'єкті протягом останніх п'яти років, що передують плановому періоду;

клас наслідків (відповідальності) під час будівництва об'єкта;

кількість порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки, пов'язаних з експлуатацією або під час будівництва об'єкта та виявлених протягом останніх п'яти років, що передують плановому періоду.

Підприємства зараховують до високого, середнього або незначного ступеня ризику за бальною системою. Вичерпний перелік критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері техногенної та пожежної безпеки, їх показники та кількість балів за кожним показником визначено в додатку 2 постанови. Сума балів, нарахованих за усіма критеріями, визначає ступінь ризику за такою шкалою:

від 41 до 100 балів – високий;

від 21 до 40 балів – середній;

від 0 до 20 балів – незначний.

Періодичність проведення перевірок пожежної безпеки безпосередньо залежить від ступеня ризику підприємства. Якщо раніше підприємства з середнім ступенем ризику Державна служба з надзвичайних ситуацій перевіряла не частіше одного разу на чотири роки, а з незначним ступенем ризику – не частіше одного разу на шість років, то відтепер, згідно з Постановою №715, перевірки відбуватимуться з такою регулярністю:

· з високим ступенем ризику – не частіше одного разу на два роки;

· із середнім ступенем ризику – не частіше одного разу на три роки;

· з незначним ступенем ризику – не частіше одного разу на п'ять років.

Якщо за результатами останньої перевірки у суб'єкта господарювання не виявлено суттєвих порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки, наступна планова перевірка такого суб'єкта господарювання проводиться не раніше ніж через установлений для відповідного ступеня ризику період, збільшений удвічі. Водночас, це положення не застосовується до суб'єктів господарювання, віднесених до високого ступеня ризику.

Підготовлено з використанням матеріалів сайту https://www.sop.com.ua/

Документи:
Скачать файл (Додаток 2.doc)Додаток 2.doc89 Kb

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< травня 2019 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання