Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Про зарахування періоду навчання у вищому навчальному закладі до страхового стажу при призначенні пенсії

Відповідно до ст. 24 Закону «Про пенсійне страхування» (далі – Закон) страховий стаж – це період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачено страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Статтею 11 цього Закону визначено перелік осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню.

Особи, які навчаються у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, училищах і на курсах по підготовці кадрів, підвищенню кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі й клінічній ординатурі, цим переліком не передбачені.

При цьому особи, які навчаються після 01.01.2004, можуть скористатися своїм правом на добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (ст. 12 Закону про пенсійне страхування та ст. 10 Закону про ЄСВ).

Тобто періоди навчання після 01.01.2004 можуть бути зараховані до страхового стажу лише за умови сплати страхових внесків на умовах добровільної участі у пенсійному страхуванні.

Що стосується періодів трудової діяльності та інших періодів, які враховувалися до стажу роботи для призначення пенсії до 01.01.2004, то вони зараховуються до страхового стажу за раніше чинним законодавством.

Так, п. «д» ст. 56 Закону передбачено, що до стажу роботи, що дає право на пенсію, зараховується час навчання у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, в училищах і на курсах по підготовці кадрів, підвищенню кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі.

Згідно з Порядком № 637 основним документом, що підтверджує трудовий стаж, є трудова книжка.

При цьому час навчання у вищих навчальних, професійних навчально-виховних закладах, навчальних закладах підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів, в аспірантурі, докторантурі й клінічній ординатурі підтверджується дипломами, посвідченнями, свідоцтвами, а також довідками та іншими документами, що видані на підставі архівних даних і містять відомості про періоди навчання.

Навчальний рік починається з 1 вересня і складається з навчальних днів, днів проведення підсумкового контролю, екзаменаційних сесій, вихідних, святкових і канікулярних днів. Студенту, який захистив дипломний проект (роботу), склав державні екзамени згідно з вимогами освітньо-професійної програми підготовки, рішенням державної комісії присвоюється відповідно освітній рівень (кваліфікація) та видається державний документ про освіту (кваліфікацію).

Таким чином, період навчання у вищому навчальному закладі, якщо він мав місце до 01.01.2004, зараховується до страхового стажу з 1 вересня по дату прийняття екзаменаційною комісією рішення про присвоєння кваліфікації.

За матеріалами журналу

«Вісник. Офіційно про податки»

№ 34 від 17.09.2018

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< березня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 29 30 31

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання