Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Вивчаємо стан колективно-договірного регулювання та соціальну ситуацію: на підприємстві проведено опитування

_1.png

У серпні п.р. на ПрАТ «Миколаївська ТЕЦ» за ініціативою відділення Національної служби посередництва та примирення в Миколаївській області облпрофрадою проведено опитування, яке дає змогу оцінити в цілому стан соціально-трудових відносин, рівень обізнаності трудового колективу щодо колективно-договірної роботи на підприємстві та рівень задоволеності нею.

Довідково: на підприємстві стабільна зайнятість (з огляду на специфіку роботи підприємства, у літній період 4-денний робочий тиждень, в опалювальний період нормальний режим роботи), гідний рівень заробітної плати (середня зарплата на підприємстві майже у 1,5 рази перевищує показник середньої заробітної плати по області), відсутні явні, масові порушення соціально-економічних та трудових прав працівників. Діє колективний договір на 2016-2018 роки. У колективному договорі наявні усі визначені законодавством розділи та додатки, передбачено істотні додаткові соціальні гарантії для працівників та окремо для членів профспілки. Стан виконання колдоговору розглядається щопівроку. Членами профспілки є 93% працюючих на підприємстві.

Щодо рівня обізнаності трудового колективу про колективно-договірну роботу на підприємстві, анкетування засвідчило, що 100% респондентів знають про те, що на підприємстві діє колективний договір, 87% опитаних вважають себе поінформованими щодо його змісту на середньому або високому рівні. Одностайно респонденти також визначили, що колективний договір на підприємстві потрібен.

Думки респондентів істотно розійшлися у відповіді на питання корисності колдоговору для трудового колективу і для адміністрації. На думку 42% опитаних, колдоговір є однаково корисним і для працівників, і для адміністрації. «Перекос» у бік інтересів адміністрації відзначили 35% опитаних, «перекос» у бік інтересів працівників – 13%. Взагалі не виставили оцінку корисності колдоговору для адміністрації, оцінивши корисність колдоговору для працівників, 10% опитаних. При цьому 79% респондентів відзначили, що колективний договір укладений з урахуванням інтересів трудового колективу, а 21% вважає, що у колективному договорі захищено інтереси окремих груп працівників.

Про те, що колективний договір на підприємстві дієвий, свідчить визнання 81% респондентів, що положення колективного договору виконуються повною мірою або у більшості випадків; майже 6% вважають, що колдоговір скоріше не виконується, ніж виконується; 13% ухилилися від відповіді. Жодна особа не обрала варіант відповіді «Зовсім не виконується».

_2.png

Водночас опитування виявило неодностайність щодо оцінки стану соціально-трудових відносин: як більш-менш спокійну з окремими випадками невдоволення ситуацію на підприємстві оцінила майже половина респондентів (46%); третина (35%) визначила її як напружену, а кожен сьомий (15%) – навіть як критичну і вибухонебезпечну. Одностайно соціальну ситуацію на підприємстві як критичну розцінили представники адміністрації.

Беручи до уваги відповіді на запитання, пов’язані з оцінкою врахування у колдоговорі інтересів трудового колективу та стану його виконання, напруженість у колективі не пов’язана із колективно-договірним регулюванням. Серед опитаних, які наголосили на ускладненні стану соціально-трудових відносин, більшість (69%) вважає, що колективний договір або виконується повною мірою, або скоріше виконується; на думку 19%, положення колдоговору скоріше не виконуються; 12% обрали варіант відповіді «Важко відповісти».

Вірогідно, такий стан соціально-трудових відносин на підприємстві може бути пов'язаний, по-перше, із недостатнім взаєморозумінням між адміністрацією та трудовим колективом, по-друге, напруженими соціально-економічними реаліями та значною кількістю проблем соціально-економічного характеру, що наявні сьогодні в українському суспільстві.

В опитуванні взяли участь 11,2% працівників підприємства. Переважна більшість опитаних (90%) обіймають посади спеціалістів та робітників, 10% – представники адміністрації.

60% респондентів – жінки, 40% – чоловіки.

За віковою категорією опитані розподілились таким чином: 12% – 20-29 років; 23% – 30-39 років; 19% – 40-49 років; 39% – 50-59 років; 2% – понад 60 років.

Анкетуванням було охоплено працівників із різним стажем роботи: серед опитаних 10% працюють 5-10 років; по 15% працюючих менше 5 років та 15-20 років; 25% працюють 10-15 років; 30% зі стажем роботи більше 20 років.

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< грудня 2018 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання