Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Нещасний випадок під час прямування на роботу (з роботи) або в обідню перерву – виробничий чи ні?

Відповідно до ст. 22 Закону України «Про охорону праці», усі нещасні випадки, профзахворювання й аварії, які сталися з працівниками, підлягають розслідуванню роботодавцем. При цьому порядок розслідування нещасного випадку залежатиме від того, пов’язаний він з виробництвом чи ні.

Процедуру, відповідно до якої нещасні випадки кваліфікують і розслідують як пов’язані з виробництвом, регламентуєПорядок проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затверджений постановою КМУ від 30.11.2011 р. № 1232 (далі – Порядок №1232).

Невиробничий характер нещасних випадків визначають з урахуванням Порядку №1232 та відповідно доПорядку розслідування та обліку нещасних випадків невиробничого характеру, затвердженого постановою КМУ від 22.03.2001 р. № 270 (далі – Порядок № 270).

Згідно з п. 5 ст. 1 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XI (далі – Закон № 1105) і п. 7 Порядку № 1232,нещасний випадок на виробництві — це обмежена в часі подія або раптова дія на працівника небезпечного виробничого чинника або середовища, що сталися в процесі виконання ним трудових обов’язків, унаслідок яких завдана шкода здоров’ю або настала смерть.

Нещасними випадками невиробничого характеру є не пов’язані з виконанням трудових обов’язків травми (у тому числі отримані внаслідок завданих тілесних ушкоджень іншою особою), отруєння, опіки тощо, а також травми, отримані в результаті стихійного лиха, контакту з тваринами тощо, які призвели до ушкодження здоров’я або смерті потерпілих (п. 2 Порядку № 270).

Нещасний випадок вважається пов’язаним з виробництвом за таких обставин(п. 15 Порядку № 1232):

— проїзд працівника на роботу або з роботи на транспортному засобі, що належить підприємству, або на іншому транспортному засобі, наданому роботодавцем згідно з укладеною угодою;

— використання працівником власного транспортного засобу в інтересах підприємства з дозволу або за письмовим дорученням роботодавця або безпосереднього керівника робіт;

— прямування працівника до об’єкта (між об’єктами) обслуговування за затвердженим маршрутом або до будь-якого об’єкта за дорученням роботодавця;

— прямування працівника до місця або з місця відрядження згідно зі встановленим завданням, у тому числі на транспортному засобі будь-якого виду і форми власності.

У той же час, як визначено у п. 5 Порядку № 1232, нещасні випадки, що сталися з працівниками під час прямування на роботу або з роботи пішки, на громадському, власному або іншому транспортному засобі, який не належить підприємству і не використовується в інтересах підприємства, розглядаються як невиробничі. Їх розслідують і обліковують відповідно до Порядку № 270.

Крім того, нещасні випадкине визнаються пов’язаними з виробництвом за таких обставин (п. 16 Порядку № 1232):

— використання в особистих цілях, без відома роботодавця, транспортних засобів, устаткування, інструментів, матеріалів підприємства (окрім випадків, що сталися внаслідок їх несправності, що підтверджено відповідним висновком);

— алкогольне, токсичне або наркотичне сп’яніння, не обумовлене виробничим процесом, що підтверджено відповідним медичним висновком.

Щодо перерви для відпочинку та їжі,стаття 66 КЗпП уточнює, що така перерва не включається в робочий час.Використати її працівник має право на власний розсуд. На час перерви він може відлучатися з місця роботи. Тому нещасний випадок, який стався з працівником під час перерви для відпочинку та їжі за межами підприємства, установи, організації, не буде мати виробничого характеру.

Водночас, відповідно до п.п. 19 п. 15 Порядку № 1232, визнаються пов’язаними з виробництвом нещасні випадки, що сталися з працівниками під час їх перебування на території підприємства або в іншому. місці роботи в період перерви для відпочинку і харчування, технологічної перерви, якщо настання нещасного випадку пов’язане з дією небезпечних або шкідливих виробничих чинників, що підтверджено медвисновком.

Час початку і закінчення щоденної роботи на підприємстві, а також час початку і закінчення перерви для відпочинку і їжі встановлюються Правилами внутрішнього трудового розпорядку.Саме положеннями цього документа роботодавець керуватиметься для відповіді на запитання, чи входить час, коли стався нещасний випадок, у робочий час працівника. Під територією підприємства розуміється, відповідно доПорядку № 1232, земельна ділянка, що перебуває у власності підприємства, надана йому в користування або використовувана ним на підставі договору оренди.

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< травня 2019 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання