Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Профспілки ініціюють вступ до колективного трудового спору

Изображение 389

На засіданні Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні вирішено розпочати процедуру підготовки до колективного трудового спору із соціальними партнерами з питань, які визнані не виконаними за чинною Генеральною угодою на 2016-2017 рр.

Насамперед йдеться про невиконання зобов’язань щодо виплати боргів по заробітній платі, проведення упереджувальних заходів проти негативного впливу на економічне становище більшості громадян через підвищення цін і тарифів, запровадження нової методики визначення об’єктивного розміру прожиткового мінімуму тощо.

У доповіді про стан виконання Генугоди за І півріччя 2017 року перший заступник Голови СПОоб’єднань профспілок Олександр Шубін повідомив про існуючі розбіжності між сторонами – підписантами Угоди щодо терміну її дії. Після дискусії члени СПО профспілок вирішили, що згідно чинного законодавства, строк дії укладеної Угоди має тривати до моменту підписання нової.

Изображение 347

СПО об'єднань профспілок доручив Голові Григорію Осовому провести консультації на рівні керівників сторін соціального діалогу з метою врегулювання питання щодо терміну дії чинної Генеральної угоди. А керівництву СПО об'єднань профспілок за підсумками засідання Спільної робочої комісії повноважних представників звернутися до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з вимогою вжити додаткових заходів для забезпечення виконання Генугоди на 2016-2017 роки.

З метою активізації початку переговорів з укладання Генеральної угоди на новий строк СПО схвалило Заяву, розроблену ФПУ. До тексту Заяви включено пункт щодо недопущення поширення окремими посадовцями тези про нібито припинення її дії з 1 січня 2018 року, чим, на думку представників профспілок, може бути спровокований масштабний трудовий спір на національному рівні.

Члени СПО вирішили розглянути питання про ініціювання КТС вже у січні 2018 року.

Під час засідання обговорено такождії СПО об’єднань профспілок у розрізі виконання рішення Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення від 15.11.2017 «Про схвалення рекомендацій круглого столу на тему: «Соціальний діалог як інструмент взаємодії громадянського суспільства і держави». А також щодо профспілкової участі у роботі над законопроектами:«Про внесення змін до Закону України «Про соціальний діалог в Україні», «Про колективні угоди і договори», «Пропорядок вирішення колективних трудових спорів, конфліктів» тощо.

Розглянуто низку інших соціально-значущих питань профспілкового життя.

За матерілами прес-центру ФПУ

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< вересня 2018 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання