Миколаївська обласна рада
професійних спілок

З 11 жовтня 2017 року почала діяти Пенсійна реформа, а з нею розпочато і осучаснення пенсій

alt

11 жовтня п.р. набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій», який дає старт пенсійній реформі.

Відповідно до Закону, підвищення пенсій для громадян України розпочато з 1 жовтня.

Таким чином, будуть перераховані та осучаснені всі раніше призначені пенсії за єдиними правилами обрахунку, незалежно від того, у якому році була призначена пенсія за матеріалами пенсійних справ, зокрема, із використанням таких показників:

єдиний показник середньої зарплати за останні 3 роки (2014-2016) у розмірі 3 764,4 грн;

показник прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян, встановленого на 01.12.2017 року на рівні 1452 грн., збільшеного на 140 грн, замість такого показника станом на 01.10.2017 року (1 312 грн.).

Це гарантує суттєве підвищення пенсійного забезпечення тим громадянам, пенсії яких впродовж років не перераховувались. Та, головне, робить цей процес постійним – осучаснення пенсій проводитиметься щороку в автоматичному режимі починаючи з 2021 року.

Відтепер усі пенсії нараховуватимуться за єдиною формулою:

РОЗМІР ПЕНСІЇ = Сз × Ікз × Кс

Де:

Сз – розмір середньої зарплати в Україні за 3 роки перед зверненням за призначенням пенсії;

Ікз – індивідуальний коефіцієнт зарплати (співвідношення розміру отримуваної зарплати по відношенню до середньої зарплати, з якої сплачувалися внески);

Кс – коефіцієнт страхового стажу, який визначається як множник тривалості років стажу роботи особи на величину оцінки 1 року страхового стажу.

Крім того, Уряд провів комплексну підготовчу роботу, яка дозволить здійснити процес осучаснення в оперативному режимі та без перебоїв, щоби кожен пенсіонер якнайшвидше отримав збільшену пенсію навіть без необхідності звернення до органів Пенсійного фонду – усі перерахунки будуть проведені автоматично.

Також, зазначеним Законом ліквідовано 15-ти відсоткове зменшення пенсійного забезпечення для працюючих пенсіонерів. Це означає, що з 1 жовтня кожен працюючий пенсіонер отримуватиме пенсію у повному розмірі.

Пенсійна реформа також скасовує усі преференції в пенсійному забезпеченні – скасовано спеціальні пенсії для держслужбовців, депутатів та інших професій. Скасовано також достроковий вихід на пенсію за вислугою років для представників усіх професій, крім військовослужбовців, співробітників силових органів та робітників з шкідливими умовами праці.

  

За повідомленням Прес-служби Мінсоцполітики

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< вересня 2017 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання