Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Відпустки для працівників-інвалідів

Згідно з ч.7 ст.6 Закону України «Про відпустки» (далі - Закону) інвалідам І та II груп надається щорічна основна відпустка тривалістю 30 календарних днів, а інвалідам III групи - 26 календарних днів. Для даної категорії працівників законодавством передбачена можливість надання щорічної відпустки повної тривалості за його бажанням у зручний для нього час. Право працівника на щорічну основну і додаткову відпустки повної тривалості у перший рік роботи настає, як правило, після закінчення шести місяців безперервної роботи на підприємстві. Однак, відповідно до ч.7 ст.10 Закону України «Про відпустки» працівнику-інваліду, за його бажанням, щорічну відпустку повної тривалості у перший рік роботи на цьому підприємстві може бути надано до закінчення шестимісячного терміну безперервної роботи, у зручний для нього час.

Крім того, статтею 25 Закону за бажанням працівника-інваліда йому може бути надано відпустку без збереження заробітної плати. Причому така відпустка надається в обов'язковому порядку, тобто власник зобов'язаний її надати у час, визначений самим працівником. Тривалість такої відпустки для інвалідів III групи становить до 30 календарних днів щорічно, для інвалідів І та II груп - до 60 календарних днів щорічно.

Також варто зазначити, що право на відпустку працівників-інвалідів із числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та потерпілих від Чорнобильської катастрофи, у яких є причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, визначається Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Ним передбачено надання додаткової відпустки зі збереженням заробітної плати строком на 14 робочих днів на рік.

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< березня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 30 31

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання