Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Особливості надання відпустки по догляду за дитиною

Згідно статті 18 Закону України «Про відпустки» (далі – Закон) передбачено, що за бажанням жінки їй надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Право на відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку батька дитини, баби, діда чи інших родичів, які фактично доглядають за дитиною, є похідним від права матері на таку відпустку, тобто мати може делегувати своє право на відпустку переліченим особам.

Чи має право на таку відпустку мама, яка народила дитину і проживає в іншій державі? Чи мають право на таку відпустку родичі (батько, баба, дід чи інші родичі, які фактично доглядають за дитиною)?

Якщо мати дитини працює і проживає за кордоном, на неї не поширюються норми Закону.

Згідно ст.20 цього Закону підставою для надання відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку родичам, які фактично доглядають за дитиною, є довідка з місця роботи (служби, навчання) матері дитини, про те, що вона стала до роботи до закінчення строку відпустки для догляду за дитиною.

Отже, лише за умов надання довідки з місця роботи матері дитини згідно з установленими законодавством вимогами ст.2 Закону гарантовано право батька дитини, баби, діда чи інших родичів, які фактично доглядають за дитиною, на отримання відпустки визначеної тривалості із збереженням на її період місця роботи (посади), допомоги.

Тобто права на відпустку на території України мати дитини не має, а тому відповідно не можуть мати права на цю відпустку й особи, перелічені ч.3 ст.18 Закону.

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< квітня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання