Миколаївська обласна рада
професійних спілок

ПЕРЕРАХУНОК ПЕНСІЇ

Запитання: Після виходу на пенсію жінка відпрацювала ще півтора роки та звільнилась, про що подала заяву до Пенсійного фонду для перерахунку пенсії. Проте їй відповіли, що перерахунок відбудеться через два роки. Чи правильно це?

Відповідь: Відповідно до ч. 4 ст. 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі - Закон), якщо застрахована особа після призначення пенсії продовжувала працювати, перерахунок пенсії проводиться з урахуванням не менш як 24 місяців страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі. Перерахунок пенсії проводиться із заробітної плати (доходу), з якої обчислено пенсію.

На бажання пенсіонера перерахунок пенсії проводиться із заробітної плати за періоди страхового стажу, зазначені ч. 1 ст. 40 Закону (за весь страховий стаж після 1 липня 2000 року до місяця звернення за перерахунком пенсії чи за будь-які 60 місяців стажу роботи до 1 липня 2000 року і за весь страховий стаж після 1 липня 2000 року до місяця звернення за перерахунком пенсії), із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу), який ураховувався під час призначення (попереднього перерахунку) пенсії.

Якщо застрахована особа після призначення (перерахунку) пенсії має менш як 24 місяці страхового стажу, перерахунок пенсії проводиться не раніше ніж через два роки після призначення (попереднього перерахунку) пенсії з урахуванням страхового стажу, набутого після її призначення (попереднього перерахунку), та заробітної плати, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію.

Отже, право на перерахунок пенсії з урахуванням 18 місяців страхового стажу пенсіонерка буде мати через два роки після призначення пенсії. Для цього їй потрібно буде звернутися до Управління Пенсійного фонду України за місцем проживання з відповідною заявою.

За матеріалами «Праця і зарплата»

№ 26(990) від 13 липня 2016 року

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< березня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 30 31

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання