Миколаївська обласна рада
професійних спілок

ОНОВЛЕНО ФОРМУ ЗВІТУ ПРО ВИКОРИСТАННЯ КОШТІВ, ВИДАНИХ НА ВІДРЯДЖЕННЯ АБО ПІД ЗВІТ

10 березня 2016 року Міністерство фінансів України наказом № 350 внесло зміни до форми Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 28 вересня 2015 року N 841, виклавши її у новій редакції (додається).

Нагадаємо, що відповідно до пп. 170.9.2. ст. 170 Податкового кодексу України (далі - ПК) після повернення з відрядження працівник подає Звіт про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт (далі — Звіт), при цьому головною умовою відшкодування витрат на відрядження є наявність оригіналу документів, що підтверджують вартість таких витрат (квитки, квитанції, чеки, розрахунки тощо).

Тобто, працівнику, який витратив власні кошти на відрядження, у разі подання Звіту та відповідних документів, що підтверджують вартість понесених витрат, відшкодовуються витрати на відрядження.

Таким чином, незалежно від того видавався аванс на відрядження, чи витрати під час відрядження здійснювались за власні кошти, працівник підприємства зобов’язаний подати Звіт у терміни, встановлені п.п.170.9 ст. 170 ПКУ.

Звіт подається працівником до закінчення п'ятого банківського дня, що настає за днем, у якому платник податку:

а) завершує таке відрядження;

б) завершує виконання окремої цивільно-правової дії за дорученням та за рахунок особи, що видала кошти під звіт.

За наявності надміру витрачених коштів їх сума повертається платником податку в касу або зараховується на банківський рахунок особи, що їх видала, до або під час подання зазначеного звіту.

Згідно з пп. 170.9.3 ст. 170 ПК, у разі використання корпоративних платіжних карток встановлено такі строки звітування:

1) якщо під час службового відрядження відряджена особа — платник податку отримала готівку із застосуванням платіжних карток, вона подає звіт про використання виданих на відрядження коштів і повертає суму надміру витрачених коштів до закінчення третього банківського дня після завершення відрядження;

2) якщо під час службового відрядження відряджена особа — платник податку застосувала платіжні картки для проведення розрахунків у безготівковій формі, то строк подання платником податку звіту про використання виданих на відрядження коштів не перевищує 10 банківських днів.

За наявності поважних причин роботодавець (самозайнята особа) може продовжити строк до 20 банківських днів (до з'ясування питання у разі виявлення розбіжностей між відповідними звітними документами).

Суми надміру витрачених коштів, одержаних працівником (платником податку) на відрядження або під звіт, та не повернутих у встановлені законодавством строки згідно з п. 164.5 ст. 164 ПК, включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу (розмір обчислюється відповідно до п. 170.9 ст. 170 ПК).

Якщо платник податку (працівник) не повертає суму надміру витрачених коштів протягом звітного місяця, на який припадає граничний строк (до закінчення третього або п'ятого, а в окремих випадках десятого чи двадцятого банківського дня, що настає за днем, у якому платник податку завершує відрядження або завершує виконання окремої цивільно-правової дії за дорученням та за рахунок податкового агента платника податку, що надав кошти під звіт), то така сума підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб відповідно до пункту 167.1 статті 167 розділу IV ПК за рахунок будь-якого оподатковуваного доходу (після його оподаткування) за відповідний місяць. У разі недостатності суми доходу - за рахунок оподатковуваних доходів наступних звітних місяців до повної сплати суми такого податку.

У випадку, коли працівник (платник податку) припиняє трудові або цивільно-правові відносини з особою, що видала такі кошти, сума податку на доходи фізичних осіб утримується за рахунок останньої виплати оподатковуваного доходу під час проведення остаточного розрахунку, а у разі недостатності суми такого доходу непогашена частина податку включається до податкового зобов'язання платника податку за наслідками звітного (податкового) року.

Якщо повне утримання такої суми податку є неможливим внаслідок смерті чи визнання платника податку (працівника) судом безвісно відсутнім або оголошення судом померлим, така сума утримується під час нарахування доходу за останній для такого платника податку податковий період, а в непогашеній частині визнається безнадійною до сплати.

Разом із Звітом подаються оригінали документів, що засвідчують вартість понесених у зв`язку з відрядженням витрат.

Звіт складається особисто працівником (підзвітною особою), який отримав такі кошти від підприємства або самозайнятої особи.

Підзвітна особа заповнює всі графи Звіту, крім:

- «Звіт перевірено», «Залишок унесений (перевитрата видана) в сумі за касовим ордером», кореспонденції рахунків бухгалтерського обліку, розрахунку суми утриманого податку за несвоєчасно повернуті витрачені кошти на відрядження або під звіт, які заповнюються особою, що надала такі кошти.

- «Звіт затверджено», яку підписує керівник (податковий агент).

Документи:
Скачать файл (Додаток.odt)Додаток.odt29 Kb

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< березня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 29 30 31

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання