Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Практика судового захисту членів профспілок Миколаївською обласною радою профспілок у 2015 році

Складовою правозахисної роботи облпрофради є представництво та захист інтересів членів профспілок у судових органах, координація цієї роботи в профкомах з наданням їм методичних рекомендацій та юридичної допомоги з питань поновлення на роботі, стягнення заборгованої заробітної плати, відновлення порушених прав профспілок та їх членів.

Облпрофрадою здійснюється надання допомоги щодо підготовки та подання процесуальних документів при зверненні членів профспілок за захистом своїх прав до судових органів.

Слід зазначити, що розгляд окремих судових справ затягується на тривалий термін. Наприклад, справи про поновлення на роботі інколи тривають більше року. Тому профспілками проводиться безпосередня робота з роботодавцями щодо врегулювання трудового спору у досудовому порядку.

Така практика успішно використовується на підприємствах галузі працівників культури, державних установ, освіти, соціальної сфери, суднобудування та ін.

Наприклад, 7 грудня 2015 року Центральним районним судом м. Миколаєва винесено ухвалу по цивільній справі № 487/5765/15-ц за позовом громадянки П до ТОВ «Аспект-Н» про зняття дисциплінарного стягнення та відновлення на роботі, стягнення заробітної плати за період вимушеного прогулу і відшкодування моральної шкоди, якою провадження у справі було закрито у зв’язку з тим, що відповідач в добровільному порядку задовольнив позовні вимоги стосовно зняття дисциплінарного стягнення, відновлення на роботі та виплати заробітної плати за період вимушеного прогулу.

Наразі в провадженні Ленінського районного суду перебуває на розгляді адміністративна справа № 489/7721/15-а за позовом громадянки С до Управління Пенсійного фонду України в Ленінському районі м. Миколаєва про визнання дій неправомірними та зобов’язання вчинити певні дії. Розгляд справи призначено на 01.02.2016 року.

Питання, з якими звертаються спілчани до облпрофради, не завжди стосуються трудового законодавства. Але для їх вирішення ми також залучаємось.

Так, 28 липня 2015 року Центральним районним судом м. Миколаєва винесено рішення по цивільній справі № 490/6610/15ц за заявою громадянки Б про призначення опікуном недієздатної особи, яким заяву задоволено повністю.

7 грудня 2015 року Центральним районним судом м. Миколаєва винесено рішення по цивільній справі № 490/7378/15-ц за позовом громадянки Д до Виконавчого комітету Миколаївської міської ради про визнання права користування житловим приміщенням, яким позовну заяву задоволено.

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< серпня 2019 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання